A-P. PietiläA-P. Pietilä on päätoimittaja emeritus ja tietokirjailija.

Jäsenkirjalla saa valtaa

Miltä sinusta tuntuisi, jos sinut tuomitsisi oikeus, joka ei osaa suomea?

Lapsensa raiskauksista tuomittu isä Seydou Kouanda toimi lautamiehenä eli maallikkotuomarina Oulun käräjäoikeudessa. Lautamies toimii virkavastuulla ja valinnan edellytyksenä on hyvä suomen kielen taito.

Kouanda tarvitsi ranskan kielen tulkin, kun häntä syytettiin insestistä oikeudessa. Hän ei hallinnut riittävän hyvin suomea puolustaessaan itseään?

Montako suomalaista kielitaidoton Kouanda on ollut tuomitsemassa? Onko kaikki Kouandan käsittelemät tapaukset avattava uudelleen tuomittujen oikeusturvan varmistamiseksi?

Kuka kantaa vastuun siitä, että Oulun demarit valitsivat lautamieheksi kielitaidottoman, joka luottaa afrikkalaisen poppamiehen neuvoihin?

Vuosia jatkuneet raiskaukset nostavat esille sosiaaliviranomaisten virkavastuun. Miten on mahdollista, että alaikäiselle lapselle tehdyt useat abortit ja yksi synnytys eivät ole herättäneet lastensuojelun virkamiesten huomiota?

Isä ja äitipuoli tukehduttivat kahdeksanvuotiaan Eerikan vuonna 2012 Helsingissä. Eerika oli ollut vuosia lastensuojelun valvonnassa. Viranomaiset eivät piitanneet tarpeeksi naapureiden tekemistä lastensuojeluilmoituksista.

Kuollessaan Eerikassa oli 89 pahoinpitelyn merkkiä. Eduskunnan silloinen puhemies Eero Heinäluoma (sd.) vaati lasten suojan parantamista suhteessa viranomaisvaltaan. Mitä on tehty?

Valtuustot valitsevat jäsenkirjan perusteella oikeuden lautamiehet."

Molemmille tapauksille on yhteistä se, että toistuviin rikoksiin syyllistyneet isät pystyivät manipuloimaan viranomaisia ja lasten pahoinpitely jatkui viranomaisten silmien alla. Kenen virkavastuulla tämä on?

Kielipuoli lautamies ja toimettomat sosiaalivirkailijat ovat esimerkkejä virkamiesten vallankäytöstä ja siitä, mihin poliittiset virkanimitykset voivat johtaa.

Ensi vuoden kuntavaalien jälkeen aloittavat valtuustot valitsevat jäsenkirjan perusteella oikeuden uudet lautamiehet ja johtavat virkamiehet.

A-P. Pietilä

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet