Johtamisaktivisti Toni HinkkaKirjoittaja toimii suomalaisten johtajien mentorina.

Kiusalliset kiusaajan tukena

123rf.com

Olisiko sellainen maailma mahdollinen, jossa ihmiset kannustaisivat ja tukisivat toisiaan? Maailma, jossa ei ilmenisi kiusaamista? Kiusaamaton koulu, työpaikka, yhdistys ja media?

Kuvaan utopiaa, jollaista emme ehkä pysty luomaan. Emme ehkä saavuta täydellisyyttä, mutta eikö pyrkimys olisi vaivan arvoista? Harvasta maailmanmestariakaan tulee, mutta silti kannattaa treenata. Jos emme edes yritä, vaivumme vain synkempään tilanteeseen.

En ole koskaan tavannut ketään, joka olisi sanonut kannattavansa kiusaamista. Jopa kohtaamani narsistit ovat jotenkin sairaasti mieltäneet toimivansa oikein. Jopa oikeammin kuin kaikki muut yhteensä.

Jos kiusaajat ovat pieni vähemmistö, muutama prosentti ihmiskunnasta, miten on mahdollista, että heitä ei saada aisoihin? Olen pohtinut asiaa paljon ja tullut siihen johtopäätökseen, että siksi, koska suuri enemmistö sallii kiusaamisen, jopa kannustaa. Valtaosa meistä on siis kiusallisia, kiusaamisen sallitsevia.

Miten niin? Miksi niin moni muka sallii kiusaamisen?

Lähdetään liikkeelle poliitikoista. Miten on mahdollista, että kerta toisensa jälkeen valituiksi tulee henkilöitä, joiden sosiaaliset arvot ovat samalla tasolla kuin sillä typerimmällä koulukiusaajalla, joka piilotti piposi pakkasella. Yhdysvalloissakin on lähellä, että kiusaajan arkkityyppi tulee valituksi presidentiksi.

Sama toistuu työpaikoilla ja yhdistyksissä. Röyhkeimmät kyynärpäätaktikot saattavat edetä urallaan. He näyttävät vahvoilta ja aikaansaavilta, mutta samaan aikaan he aiheuttavat mittavaa tuhoa muiden suorituskykyyn.

Kuinka moni esimies on tiedostanut, että sallimalla kiusaamisen hän syyllistyy työsuojelurikokseen? Sormien läpi katsoja voidaan siis tuomita yhtä ankarasti kuin kiusaajakin! Ymmärrän, ettei kaikilla voi olla rohkeutta ja taitoa puuttua kiusaamisen, mutta johtajilta tätä taitoa pitää edellyttää.

Uskallan väittää, että kiusaajaksi harva ryhtyy aikuisiällä. Näkisin, että kiusaaja on jäänyt sosiaaliselta älykkyydeltään uhmaikäisen asteelle. Aivan kuten narsistien henkistä kypsyyttä usein luonnehditaan.

Ethän sinä ainakaan ole kiusallinen, saati kiusaaja!

Toni Hinkka

Kirjoittajan uusin kirja: ”Selviydy narsistista – opas kiusaajasta vapautumiseen” julkaistaan 12.11. Tuusulan Tietokirjapäivillä.

Johtamisaktivisti Toni Hinkka

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet