A-P. PietiläA-P. Pietilä on päätoimittaja emeritus ja tietokirjailija.

Viina maistuu Ruotsissa

Kansanedustajien napsujen ottoa kauhistellaan, vaikka maan tapana on ottaa terävät ennen ruotsinlaivan seisovaa pöytää.

Pirkko Mattila (ps.) ja Katja Hänninen (vas) rakensivat pohjat ennen Ruotsin parlamentin puhemiehen illallista. Normijuttu.

Hihittely ja äänekäs hiprakointi johtivat rouvien ulosheittoon juhlista, vaikka kumpikaan ei tanssinut pöydällä, oksentanut tai loukannut itseään.

Presidentti Martti Ahtisaarelle kävi pahemmin valtiovierailulla Ruotsissa 1994. Matkalla oli mukana Sanoman hallituksen silloinen puheenjohtaja Aatos Erkko, joka yritti viedä humalaista Ahtisaarta yöpuulle Kuninkaanlinnan sviittiin.

Itsepäinen Ahtisaari nappasi lisää giniä. Lopulta lakeerikengät lennättivät presidentin otsa edellä pöydänkulmaan. Aamulla naamaa koristi laastari, koska kampa oli raapaissut otsaa.

Erkko yritti toistamiseen toppuutella Ahtisaaren juomista Sanoman rapujuhlissa. Lopulta presidentti rojahti sohvapöydälle ja ruhjoi lampunvarjostimesta lätyn. Erkko määräsi presidentin adjutantin taluttamaan isäntänsä Mäntyniemen pahnoille selviämään. Vuorineuvos Tauno Matomäki oikoi varjostimen lähes entiselleen.

Alkoholiasioista vastaavana ministerinä Mattila voi osoittaa katumusta ja säätää valtioneuvoston linnan oveen alkolukon."

Mattila ja Hänninen ovat valtiomiessarjassa, joten känni ei katkaise uraa. Alkoholiasioista vastaavana ministerinä Mattila voi osoittaa katumusta ja säätää valtioneuvoston linnan oveen alkolukon.

Viinan takia annetaan potkut vain pienipalkkaiselle persulle, joka tulee krapulassa verstaalle. Isopalkkainen kansanedustaja Teuvo Hakkarainen (ps.) voi sen sijaan pitää puheita kännissä. Tasa-arvo toimii.

Keskustassa ollaan vielä armollisempia. Ministeri Kauko Juhantalo (kesk.) tuomittiin lahjusten vaatimisesta ehdolliseen vankeuteen valtakunnanoikeudessa 1993 ja hänet erotettiin eduskunnasta. Kansa äänesti tuomitun uudelleen eduskuntaan.

Ministerin erottamiseen tarvitaan vakava peruste kuten tekstiviestien lähettäminen Johanna Tukiaiselle. Näin kävi ulkoministeri Ilkka Kanervalle (kok.) 2008.

A-P. Pietilä

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet