Talotohtori Panu Kaila

Historian roskatynnyreillä

Miten tiede ja käytäntö suhtautuu asfalttipien käyttöön puun pinnoitteena tai puunsuoja-aineena? Pensselöin 15 vuotta sitten taloni terassiportaikon kuumapien ja moottorijäteöljyn (10%) seoksella. Mitään haittoja ei ole vielä ilmennyt, paitsi että alkuvuosina pinta tahrasi lievästi ja haju oli kuvottava.

Piki ja jäteöljy -ohje löytyi jo ennen sotia julkaistusta rakentajaoppaasta.

Puutalossamme käytettiin 1991 monia hyviä ekologisia ratkaisuja. Puulattiat käsiteltiin rasvattomalla maidolla; hyvin ovat kestäneet. Tiiliseinät slammattiin luujauhon ja lateksin seoksella.

Nyt vesivahingon jälkeen seinät olisi käsiteltävä uudelleen. Mistä voi hankkia luujauhoa? Millainen sekoitussuhde on lateksilla ja luujauholla?

Moni aikoinaan kiitetty ja paljon käytetty rakennusmenetelmä on vähin äänin kadonnut. Materiaalien myrkyllisyydestä vaiettiin tai sitä ainakin vähäteltiin, kunnes yhä uudet kohut pakottivat ottamaan vaarat vakavasti, aluksi yleensä valmistajien äänekkäistä protesteista huolimatta.

Puunsuojaus siirtyi muka ihmiselle terveellisiin aineisiin, kun elohopeamyrkyt korvattiin kromi-kupari-arseenimyrkyllä ja sitten klooratuilla fenoleilla. Puunsuojausteollisuus yritti saada läpi vaatimuksen puutalojen kaikkien runkorakenteiden sekä ulkopintojen ”turvallisesta” myrkyttämisestä.

Leikkikenttien kalusteetkin tehtiin vihreästä kestopuusta, jonka käyttö oli navetoissa kielletty. Silloin Suomessa vaarattomiksi väitetyt pcp (pentakloorifenoli) -myrkyt ovat kuitenkin nyt EU:n kieltämiä.

Lastulevyliiman huokuma formaldehydi nousi vihdoin esille vuonna 1980 niin voimakkaasti, että se kukisti koko lastulevyteollisuuden.

Betonielementtien saumausmassan huomattiin Ruotsissa sisältävän ympäristöön huuhtoutuvaa myrkkyä, jota sitten löydettiin pihalta lasten hiekkalaatikoista. Kaikki elementinsaumat jouduttiin uusimaan. Sama taistelu myrkkyjä vastaan jatkuu edelleen.

Vastauksena kysyjille: Asfalttipiki on syöpää aiheuttava eli karsinogeeni, jota nykyisin poistetaan kalliisti monissa maakerrosten tilojen peruskorjauksissa. Moottorijäteöljy ei tee piestä käyttökelpoista.

Luujauhon lisääminen esimerkiksi tasoitteeseen aiheutti kosteissa tiloissa ammoniakkipäästöjä, ja siitä luovuttiin hyvin nopeasti.

Talotohtori Panu Kaila

Aikaisempia blogikirjoituksia

Talotohtori Panu Kaila

Talotohtori-palstaa kirjoittava Panu Kaila on suomalainen arkkitehti ja Oulun yliopiston arkkitehtuurin emeritus professori.
Kaila tunnetaan erityisesti perinteisen rakentamisen ja työmenetelmien puolestapuhujana.

Uusimmat blogit