A-P. PietiläA-P. Pietilä on päätoimittaja emeritus ja tietokirjailija.

Tekemällä työttömyys laskee

Työttömyyttä voidaan alentaa. Tammikuusta alkaen työttömien ja erityisesti pitkäaikaistyöttömien määrät ovat vähentyneet.

Maaliskuun lopussa työ- ja elinkeinoministeriön kirjoissa oli 317 300 työtöntä. Vähennystä vuotta aikaisempaan on 33 700, joista 10 400 oli pitkäaikaistyöttömiä. Samalla yhä harvemman työttömyys venyy yli vuoden mittaiseksi.

Työvoimatoimistot ovat haastatelleet jo puolet työttömistä. Mikäli työhaun vauhditus edistyy nykytahtiin, työttömien määrä vähenee nykytasosta 20 prosentilla, jolloin 67 000 työtöntä saa töitä vuoden loppuun mennessä.

Avoimia työpaikkoja on lähes 60 000 ja talouskasvu luo niitä lisää.

Lex Lindström-mallissa työttömien on laadittava useita työhakemuksia kuukaudessa. Heidän on listattava osaamisensa ja tarjottava itseään työnantajille sen sijaan, että he odottavat työvoimatoimiston tarjoamaa työpaikkaa. Miksi tätä pitäisi vastustaa?

Työnhaun paine on kovempi Donald Trumpin maassa kuin Suomessa."

On selvää, että työttömät joutuvat tekemään turhia työhakemuksia. Jokainen hakemus ei tuo haluttua työpaikkaa edes työmarkkinoilla jo oleville.

Työnhaun paine on kovempi Donald Trumpin maassa kuin Suomessa. Niinpä USA:ssa on lähes täystyöllisyys.

Suomen talouskasvu lepää tukevasti yksityisen kulutuksen varassa. Mitä useampi on töissä, sitä ripeämmin talous elpyy, valtion verotulot kasvavat ja velka vähenee.Jokaisen puolueen pitäisi olla tämän takana.

Lähes puolet Suomen työttömistä on 25–54-vuotiaiden miesten ryhmässä. Joukon työttömyysprosentti on 12 eli kolmanneksen korkeampi kuin yleinen työttömyys.

Parhaassa työiässä oleva miesjoukko on ilman työtä taikoulutuspaikkaa. Se on pitkäaikaistyöttömyyttä pahempi ongelma. Heidän elantonsa kustantavat työssäkäyvät ja eläkeläiset omalla veronmaksullaan. Miksei tämä ole yhteiskunnallinen epäkohta?

On turha puhua työurien pidentämisestä loppupäästä niin kauan, kuin työikäisten ydinjoukkoa on kortistossa.

A-P. Pietilä

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet