Helsingin Laulu

Suomalainen arkkitehtuuri antaa lisäpontta Linzissä

Kesäkuinen kansainvälinen kuorokilpailu käydään Brucknerhausissa, Linzissä. Linz on Itävällan kolmanneksi suurin kaupunki. Linz on väkiluvultaan hieman pienempi kuin Oulu, mutta hieman suurempi kuin Turku. Linzin ystävyyskaupunki Suomessa on puolestaan Tampere.

Linz on säveltäjä Anton Brucknerin kotikaupunki. Bruckner syntyi vajaa 20 kilometrin päässä Ansfeldenissa. Linz on myös Adolf Hitlerin koulukaupunki.

Kuorokilpailun päänäyttämö on Brucknerhause. Meille suomalaisille se ei ole mikä tahansa rakennus. Konserttitalon suunnittelijat ovat Heikki ja Kaija Siren. Talo on Sirenien yksi päätöistä ja valmistui 1973.

 

Pontcho_punainen_Brucknerhause.jpg

Sirenien pyöreä käsiala näkyy paitsi Linzissä, niin Helsingin Hakaniemessä sijaitsevassa Ympylätalossa ja Etu-Töölössä sijaitsevassa SYK:n talossa, eli tällä hetkellä Sibelius-akatemian Nervanderinkadun toimipisteessä.

Talon akustiikka on arvoitus sinne ensikertaa suuntaaville. Talon akustiikka ei yllä sen enempää hyvien kuin huonojen akustiikkojen listoille. Talon ohjelmistoon kuuluu paljon muuta kuin klassista musiikkia aina jazzista elektroniseen musiikkiin ja musikaaleihin, joten akustiikkakin lienee jokaiselle jotakin. Tosin ohjelmistossa näyttää olevan myös kuoroesityksiä.

Kilpailu käydään Brucknerhausen pääsalissa, jossa on 1400 istumapaikka. Talossa on kaksi muuta pienempää salia, toinen 352 paikkainen ja pienin Sali 150 paikkainen.

Suomesta paikalla on neljä ”joukkuetta.” Helsingin Laulun lisäksi Kokkolan naislaulajat ja Qoro Quando sekä Queens of Qoro Quando.

Kongressi ja konserttitalon käyttöaste näyttää olevan korkea ja kesätaukoa siellä ei tunneta. Seuraavat suomalaiset kiipeävät näyttämölle heinäkuun 8. päivänä. Tuolloin on vuorossa Apocalyptica.

Vuonna 2009 Euroopan kulttuuripääkaupunkina toiminut Linz on monen kulttuuriharrastajan turistikohde. Brucknerin yksityisen yliopiston nousukiito on myös huomattu maailmalla. Muutamassa vuodessa huippumoderni yliopisto on noussut yhdeksi elektronisen musiikin kärkikouluksi.

Ja ainakin matkailumainosten mukaan Linzissä on Euroopan uudenaikaisin oopperatalo. Ne jotka ovat vierailleet Oslon oopperatalossa voivat kysyä miten oopperatalo voi olla vielä modernimpi.

- See more at: http://www.helsinginlaulu.fi/blogi/2017/05/09/18997#sthash.Jmvrqgxb.dpuf
Helsingin Laulu

Aikaisempia kirjoituksia

Helsingin Laulu

Helsingin Laulu on helsinkiläinen hyvätasoinen sekakuoro, jossa tällä hetkellä on noin 50 jäsentä.

Kuorosta on muodostettu myös useampia lauluyhtyeitä, nais- ja miesryhmä ja useampi sekaryhmä. Pienryhmillä hoidetaan esiintymisiä häissä, hautajaisissa, syntymäpäivillä.

Innostunut ja nuorekas porukka ei kaavoihin kangistu, vaikka perusleipämme onkin musiikillisesti haastava ja korkeatasoinen kuoromusiikki. Vuonna 2013 toteutamme muun muassa projektia Helsinki-aiheisia lauluja, myös Stadin slangilla.

Toimintamme on jatkuvaa kokeilua ja kehittämistä niin kuorona kuin yksilöinä. Kuoro on järjestänyt harjoitusiltoina sekä yksilö- että stemmatasoista äänenmuodostuksen opetusta.

Uusimmat mielipiteet