Jukka Oksaharju

Into verottaa pieniä osinkotuloja kasvaa

Tarkan markan kuolevaiselle on se ja sama, säilytetäänkö osakekirjat jatkossa hallintarekisterissä vaiko kirkkoherranvirastossa. Silti sananvaihto ja politiikan sopupeli aiheesta ovat jälleen täyttäneet palstat.

Arjessa olennaisempi epäkohta on edelleen vailla riittävää huomiota. Nimittäin mitä tulee poliitikon kasvavaan intoon verottaa varsinkin pieniä osinkotuloja, kuuluisa Pandoran-lipas ammottaa auki koko komeudessaan.

Maasta ponnistavan pääomavero oli 28 prosenttia vielä kuusi vuotta sitten. Se kohosi 30 prosenttiin vuonna 2012 ja samalla iskettiin ”innovatiivisesti” progressioporras 50 000 euron ylittäville tuloille. Progressio on sittemmin noussut 34 prosenttiin. Sen porrastakin on laskettu asteittain 30 000 euroon.

Pörssiosinkojen veronkiristys ei ole kuitenkaan rajoittunut vain verokantojen nostoon. Myös osinkojen veronalaista osuutta on hinattu ylöspäin. Eikä saa unohtaa, että osinkoverojen päälle pörssiyritys on ehtinyt maksaa 20 prosentin yhteisöveron.

Mikähän sitä kotimaisen omistajuuden kasvua oikein hidastaa?

Samaan aikaan pörssin ulkopuolisen yrityksen osinkoja verotetaan yhä kevyesti. Tällainen kotikutoinen listautumiskynnys onkin keskeinen syy pääomamarkkinoidemme rappiokehitykseen.

Luotu osinkoveroviritys osoittaa sen, että valtiomiestason pääomamarkkina-asiantuntijat loistavat poissaolollaan tässä maassa. Gallupista voi jo arvata, että ensi vaalien alla säästävä kansanosa saa taas seurata kaikenkarvaisten poliitikkojen huutokauppaa veroprosenteista ja progressioportaista.

Silti uusia yrityksiä tulvii tänään pörssiin syrjivästä verotuksesta huolimatta kuin liukuhihnalta.

Nykyinen listautumisbuumi on kuitenkin vain suhdannevetoinen rahastuskierros.

Parhaillaan rahat sujahtavat listautumisannissa valitettavan usein vanhan omistajan taskuun, ei siis yrityksen kassaan liiketoiminnan kehittämiseen. Mitä kuumemmaksi buumi kypsyy, sitä epämääräisemmäksi pyrkijöiden jono näyttää muodostuvan.

Vaikka osa yrityksistä tarvitsisi uutta pääomaa kasvaakseen, niiden suuret henkilöomistajat eivät suostu päästämään osakkeita pörssilistalle, koska heidän oma verotuksensa moninkertaistuisi.

Verotuksen tulisi houkutella listaamaan muulloinkin kuin yrityksen vanhan pääomistajan pikkurahan puutteessa. Seuraavassa hallituksessa ministerit eivät todennäköisesti tiedä, mitä eroa on osingolla ja osakeannilla, joten Juha Sipilän (kesk.) hallituksen olisi tehtävä ryhtiliike.

Jukka Oksaharju

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet