Muokkaa

Seikkaillen Suomenlinnan historiassa kolmella vuosisadalla

Historia herää eloon Suomenlinnassa seikkailukierroksella, joka vie seikkailijat entisaikain Viaporiin, aina 1700-luvulle asti. Mitä kaikkea historian havina kertookaan aikamatkaajille, joiden kanssa itse komendantti Ehrensvärd setvii arvoituksellisia aikahyppyjä. Suomi 100 -juhlaohjelmaan kuuluvan Vuosisatojen aikamatka -seikkailukierroksen juoni tarjoaa jännittäviä tilanteita ja historian havinaa Viaporin linnoituksen eri valtakausilta. Linnoituksen historia ja sen vaiheet tarjoavatkin runsaasti eväitä historialliseen taustatietoon pohjautuvalle seikkailukierrokselle.

 

Suomenlinnan rakennustyöt aloitettiin vuonna 1748. Linnoitus sai valistusajalla nimen Sveaborg ja siitä käytettiin myös nimitystä Viapori. Helsingin edustalla saarilla sijainnut linnoitus rakennettiin Ruotsin meripuolustuslinnoitukseksi ja laivastotukikohdaksi. Vanhan linnoituksen kohtalot liittyvät kiinteästi satavuotiaan Suomen historian käännekohtiin sekä myös Suomen, Ruotsin ja Venäjän välisiin valtataisteluihin. Viaporin linnoitus siirtyi venäläisille joukoille 1808. Venäläiselle kaudella linnoitus laajeni lähisaarille, kuten Vallisaareen ja Suomenlinnan puolustuksellinen merkitys pieneni ja saareen rakennettiin monia asuintaloja varuskuntakaupungin käyttöön. Nykyisin Suomenlinna on Unescon maailmanperintökohde ja suosittu matkailukohde, mutta myös Helsingin kaupunginosa, jossa asuu yli 800 henkilöä.

 

Vuosisatojen aikamatka -seikkailukierros vie lapset (6–13 v.) vanhempineen jännittävälle aikamatkalle entisaikain Viaporiin ja samalla selviää miten Viaporista tuli Suomenlinna. Johtolankoja seuratessaan ja vihjeitä ratkoessaan seikkailijat kohtaavat mielenkiintoisia henkilöitä aikojen takaa, kuten taidemaalalari Elias Martinin 1700-luvulta. Samalla selviää miten Viaporista tuli Suomenlinna. Esitys kertoo elävästi ja hauskasti Unescon maailmanperintökohde Suomenlinnasta kolmella vuosisadalla ja valtakaudella.

 

Kierroksella kuljetaan ympäri linnoitusta ja nähdään muureja, valleja ja välillä poiketaan tunneleihin, joten taskulamppu on seikkailijalle tärkeä varuste. Matkan varrelle osuu myös suuri linnanpiha ja 1700-luvulla rakennettu kuivatelakka. Linnanpihalla sijaitsee 1750-luvulla rakennettu komendantintalo, jossa jo linnoituksen ensimmäinen ja suunnittelija Augustin Ehrensvärd asui. Talo toimii nykyisin 1700-lukua esittelevänä Ehrensvärd-museona. Linnan pihan kupeessa on edelleen toiminnassa olevan telakka, jossa jo 1700-luvulla rakennettiin aluksia Viaporin saaristolaivasto.

 

Seikkailukierroksen tuottaa Ehrensvärd-seura ry. Seikkailukierroksen käsikirjoittajana ja ohjaajana toimii Frank Skog. Puvustaja on Sanna Pietilä, kuvittaja on Nadja Sarell, joka on kuvittanut myös lastenkirjoja. Rooleissa nähdään: Catrine Cruberg , Gogo Idman, Riikka Herva, Tomi Korhonen, Freia Stenbäck, Hanna Teränä ja Jussi Ziegler.

 

Vuosisatojen aikamatka -kierroksella voi seikkailla 5.8.2017 asti ti-to ja la klo 12 & 15 ja pe klo 15 suomeksi ja pe klo 12 ruotsiksi ja tämän jälkeen voi varata oman ryhmäkierroksen, joita järjestetään 31.8. asti. Kierros kestää noin 1,5 tuntia. Lapsilla tulee olla oma aikuinen mukana kierroksella.

Varustautuminen: oma taskulamppu, sään mukainen vaatetus ja hyvät jalkineet. Kierroksen reitti ei sovellu hyvin lastenrattaille. Kierros alkaa Suomenlinnan Tykistölahden kioskin edustalta. Suomenlinnaan pääsee JT-Linen vesibussilla tai HSL:n lautalla Kauppatorilta (venematka ei kuulu lipun hintaan). Liput maksat 12 / 14 euroa. Lisätietoja löytyy osoitteesta www.suomenlinnatours.com/lastenkierros.

 

Suomenlinnan seikkailukierros löytyy myös:

www.facebook.com/suomenlinnanlastenkierros

www.instagram.com/suomenlinnanseikkailukierros

Ehrensvärd-seura

Tervetuloa Suomenlinnaan!

Vuonna 1748 perustettu Suomenlinna on yksi maailman suurimmista merilinnoituksista ja nykyään Unescon maailmanperintökohde. Ehrensvärd-seura kutsuu kävijät opastuskierroksille linnoitukseen. Tilaa myös kätevästi kauttamme ruokailut, vesibussikuljetukset ja kokouspaketit. Kotisivut: www.suomenlinnatours.com