Kansankapitalismia hävetään suotta

(PÄÄKIRJOITUS)

Selvitys Helsingin luottamushenkilöiden asuntovarallisuudesta (HU 27.9.) ei anna kovin mairittelevaa kuvaa poliitikkojen taloudellisesta toimeliaisuudesta. Merkittävää sijoitusasunto-omistusta on sidonnaisuusilmoitusten mukaan vain kourallisella luottamushenkilöitä.

Onko niin, että poliitikkojen varallisuus jää lain vaatimuksista huolimatta yhä piiloon, vai miksi keskimäärin hyvätuloinen päättäjien joukko ei ole katsonut viisaaksi sijoittaa asuntoihin?

Helsingissä asunnot ovat tuottaneet viimeisten 30 vuoden aikana poikkeuksellisen hyvin.

Yhden selityksen päättäjien nihkeään asenteeseen antoi pormestari Jan Vapaavuori blogissaan muutama vuosi sitten. Hän harmitteli omistamisen synnyttämää tirkistelyä, joka pohjaa suomalaisten perisyntiin, kateuteen.

On pienempi riesa olla omistamatta mitään kuin ilmoittaa omistuksiaan kaikelle kansalle, Vapaavuori järkeili.

2010-luvun avoimessa taloudessa kateellisen panettelun soisi laantuvan.

Poliittisen taakan sijaan henkilökohtainen varallisuus voidaan nähdä myös poliittisena pääomana. Jos omat talousasiat on hoidettu fiksusti, lisää se luottamusta siihen, että poliitikko osaa päättää myös yhteisistä rahoistamme.

Menneisyyskin todistaa, että kansanvalta ja kansankapitalismi eivät sulje toisiaan pois.

Oma lukunsa näillä lehdillä on porvarillinen pankkiiri-poliitikko J.K. Paasikivi, joka oli oman aikansa miljonääri.

Duunaripuolella SDP:n vahva mies Väinö Tanner oli taas varallisuudestaan huolimatta – ja myös sen ansiosta – korkealle arvostettu päättäjä.

Mikko Välimaa

Toimitukselta

Tällä palstalla julkaistaan toimituksen kolumneja ja pääkirjoituksia.

Tervetuloa Helsingin Uutisten blogeihin!

Helsingin Uutiset tarjoaa kaikille mahdollisuuden pitää omaa blogia. Blogistit ovat pääosin aktiivisia helsinkiläisiä, mutta joukkoon mahtuu myös kirjoittajia muualta. Lue tältä sivulta uusimmat blogikirjoitukset tai klikkaa oikeasta palstasta tiettyyn blogiin.

Haluatko blogistiksi? Oletko aktiivinen kansalainen, joka haluaa tuoda mielipiteensä julki laajalle yleisölle? Ota yhteyttä toimitukseen.