Johannes KoromaKirjoittaja on työtä tekevä eläkeläinen.

Poliitikon suosikki: hyvä vero

Poliitikot rakastavat hyvää tarkoittavia veroja. Sellaisia ovat ekoverot, kuten autoilun verot, energiaverot ja asuntokaupan verot, sekä terveysverot, kuten alkoholi-, tupakka- ja makeisverot. Näiden verojen alentaminen ei kuulu juuri yhdenkään poliitikon ohjelmaan, vaikka juuri pienituloisten ostovoimaa poliitikot voisivat kulutusverojen alentamisella korjata.

Tupakkaveroon ehdotettu minimaalinen korotus leikkaa pienituloisten ostovoimaa. Todellisuudessa heidän ostovoimansa kasvaisi tuntuvasti, jos korotus vähentäisi tupakointia tai johtaisi lopettamiseen. Sitä Petteri Orpo ei kuitenkaan toivo, sillä verotuotto on mukava miljardi euroa vuodessa.

Myös alkoholin käyttöä yritetään rajoittaa verotuksella. Raitistuminen lisäisi pienituloisten ostovoimaa, mutta kasvattaisi valtion velkaa, sillä alkoholivero tuottaa peräti 1,5 miljardia euroa vuodessa.

Suomessa kamppaillaan mielikuvituksellisin perustein EU:n arvosteleman veron säilyttämiseksi."

Autoilun verottamista perustellaan muun muassa ilmastohyödyillä. Pääministeri Harri Holkeri lupasi 1988 luopua autoverosta, mutta ei siitä mitään tullut. Eihän miljardin euron vuosituloista voi luopua. Ruotsi luopui veroista 20 vuotta sitten EU:hun liittyessään. Suomessa sen sijaan kamppaillaan mielikuvituksellisin perustein EU:n arvosteleman veron säilyttämiseksi. Ruotsissa ja Norjassa autot ovatkin 5 000–10 000 euroa halvempia kuin Suomessa. Lisäksi ekoautoille annetaan verotukea.

Ajoneuvovero tuottaa vielä paremmin, 1,2 miljardia euroa vuodessa. Ajoneuvovero ja käyttövoimaverot ovat Suomessa 300 euroa korkeammat kuin Ruotsissa. Lisäksi valtio torjuu turhaa autoilua myös nestemäisten polttoaineiden verotuksella ja saa siinä sivussa lähes kolmen miljardin euron verotulot.

Energian verottaminen kuuluu myös ympäristöä kohentaviin keinoihin. Verojen osuus sähkölaskusta on lähes kolmannes, sähkön kulutuksesta jopa puolet. Valtiolle sähkö onkin runsauden sarvi, vero tuottaa peräti 4,5 miljardia euroa vuodessa. Niistä tuotoista on helppo tukea tuuli- ja aurinkovoimaa sadoilla miljoonilla vuosittain.

Asunto- ja kiinteistökauppaa verotetaan vuosittain 800 miljoonalla eurolla. Asumisen korkeita kustannuksia se selittää vain osaksi, sillä uuden asunnon hinnasta lähes puolet on erilaisia veroja.

Johannes Koroma

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet