Vapaavuori voitti kaikki potit – tuplattuna

(PÄÄKIRJOITUS) Kun kirjoitin uutista pormestari Jan Vapaavuoren budjettitiedotteen pohjalta, käväisi parikin kertaa mielessä, että olenkohan saanut tiedotteesta pilailuversion.

Pormestari esitti, että kunnallisveroprosenttia laskettaisiin 18,5:stä 18:aan. Kaupunki luopuisi investointikatosta ja pienentäisi prosentin tuottavuustavoitettaan puoleen prosenttiin. Hännänhuippuna myös koiraverosta luovuttaisiin.

Ja kaiken lisäksi kassaan olisi kuluvana vuonna kertynyt 222 miljoonaa euroa ennakoitua enemmän verotuloja.

Jo yksi näistä asioista on iso uutinen. Budjettijulkistuksiin marssivien toimittajien ennakko-odotus on aina, että edessä on valitusta huononevista suhdanteista ja talouskuri on taas edellisvuotta tiukempi.

Poikkeukset ovat viime vuosina olleet harvassa, ja silloinkin positiivista on yleensä ollut se, ettei mene huonommin kuin edellisvuonna.

Vapaavuori ei olisi voinut saada parempaa alkua pormestarikaudelleen. Kassakaapit eivät pullistele hänen ansiostaan, hän vain sattui saamaan kaikki maailman lottopotit kerralla – tuplattuna.

Vihervasemmisto kiirehti kyseenalaistamaan veronkevennyksen, mutta tuskin asettuu budjettiäänestyksessä poikkiteloin. Veroprosentin keventäminen on nyt enemmän kuin kohtuullista.

Silti kriitikot ovat oikeassa, että jakovaraa pitäisi ohjata myös vanhustenhoitoon. Talousarviomateriaalin kirjaus, että vanhustenhoitoa kehitettäisiin vain tuottavuutta nostamalla, kuulostaa epäinhimilliseltä.

Budjettineuvotteluissa epäkohta varmasti korjataan. Vanhana kettuna Vapaavuori on tähänkin varautunut.

Jukka Hämäläinen

Toimitukselta

Tällä palstalla julkaistaan toimituksen kolumneja ja pääkirjoituksia.

Tervetuloa Helsingin Uutisten blogeihin!

Helsingin Uutiset tarjoaa kaikille mahdollisuuden pitää omaa blogia. Blogistit ovat pääosin aktiivisia helsinkiläisiä, mutta joukkoon mahtuu myös kirjoittajia muualta. Lue tältä sivulta uusimmat blogikirjoitukset tai klikkaa oikeasta palstasta tiettyyn blogiin.

Haluatko blogistiksi? Oletko aktiivinen kansalainen, joka haluaa tuoda mielipiteensä julki laajalle yleisölle? Ota yhteyttä toimitukseen.