Jukka Oksaharju

Sinivalkoisen pääoman haudalla

Hyvinvointivaltiossa on hyvä tavoite, että kaikki pääsisivät matkaan samalta viivalta. Vahinkoa kuitenkin syntyy, jos kaikkia yritetään pakottaa käsikynkässä maaliin.

Suomessa säälin saa ilmaiseksi, mutta kateus täytyy ansaita. Viiksimiehen taannoisesta muuttohankkeesta Ruotsiin ei ole paljoa opittu. Kotimaisen sukupolvien yli ulottuvan ankkuriomistajuuden puute on yhä uhka hyvinvoinnin kestävyydelle.

Verottaja vierailee viikatemiehen jälkeen ja VATT:n mukaan investoinnit laskevat jopa kolmanneksella sukupolvea vaihtaneissa yrityksissä.

Suomen talousarviossa perintö- ja lahjaveron määrä on 550 miljoonaa euroa. Tämän verran aiheutuu ”vuosivahinkoa” yksityisen sinivalkoisen pääoman muodostumiselle.

Trendikäyrät ovat sojottaneet alaviistoon jo vuosia. Pörssisäätiön ja Euroclear Finlandin tilastoissa omistajien määrä arvo-osuusjärjestelmässä on pudonnut viisi vuotta. Syksystä 2011 Helsingin pörssin ulkomaalaisomistuksen arvo on kohonnut jopa 65 miljardia euroa.

Jo lähes puolet Helsingin pörssin omistuksesta on karannut kotimaisista käsistä. Koko pörssin viisivuotisesta arvonnoususta ulkomaalaissalkkujen kasvu edustaa peräti kahta kolmasosaa. Varallisuuden kasvua valuu nousussa ulkomaille, osinkoineen, eikä Suomeen jää yleensä kuin lähdevero.

Kun tuulen suunta kääntyy, näyttäytyy Helsinki kaukomaiden kapitalistin silmissä syrjäisenä lottokioskina. Kurssilaskussa maailman laidalta paetaan usein hätä housuissa.

Turbulenssissa yrityksiä voi valua kokonaan uuteen omistukseen, eikä isänmaallisuus tarkoita tiukassa paikassa välttämättä Suomea. Voi myös kysyä, kuka yrityksessä oikeasti käyttää ääntä?

En halua väheksyä ulkomaalaissijoittajia vaan toivottaa heidät tervetulleiksi. Samalla pitäisi huolehtia kansankapitalismin elinvoimasta. Kasvollinen pääoma voisi vähentää kvartaalitaloudessa pelehtimistä.

Moni elää ansio- ja pääomatuloveroja maksaen. Useimmat maksavat arvonlisäverojakin.

Vainajan pelastamaan loppuomaisuuteen isketään kiinni vielä perintöverolla. Suuri summa perintöverosta kerätään pieni- ja keskituloisilta, joille elintasoloikka jää yleensä unelmaksi.

Maan hallitus hämmentää seisovaa vettä kateuden kiihkon pelossa.

Jos järki ei perintöveron poistoon riitä, voisivat osakeomistusten sukupolvensiirrossa tuottavaan yrityskäyttöön jätetyt varat olla verovapaita niiden myyntiin asti.

Jukka Oksaharju

Kirjoittaja on

Nordnetin

osakestrategi ja sijoituskirjailija.

Jukka Oksaharju

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet