Pomojen hillotolppa

Palkkaa pitää maksaa työn vaativuuden mukaan. Kun johdettavana on iso porukka ja paljon vastuuta, palkan pitää olla suuri.

Tällä perusteella Riku Aalto sai 5 000 euron palkankorotuksen, kun hänestä tuli Teollisuusliiton puheenjohtaja. Peruspalkka on nyt 15 000 euroa kuukaudessa eli viisi kertaa enemmän kuin hänen johtamansa ammattiliiton jäsen keskimäärin ansaitsee.

Eikä tässä vielä kaikki. Aalto ansaitsi viime vuonna 90 000 euroa peruspalkkansa päälle kokous- ja hallituspalkkioita. Se on kolme kertaa keskiverron teollisuusliittolaisen vuosiansio.

Li Andersson (vas.) ja Antti Rinne (sd.) eivät voi enää väittää eduskunnassa, että yritykset kasvattavat tuloeroja. Ay-liike tekee sen ihan itse omassa porukassaan ihan omin päätöksin.

Vasemmisto ei uskalla arvostella Riku Aaltoa, sillä ay-liitot maksavat vasemmiston vaalilaskuja."

Vasemmisto ei uskalla arvostella Riku Aaltoa, sillä ay-liitot maksavat vasemmiston vaalilaskuja.

Palkankorotus on yhteiskuntarauhaa lisäävä teko. Se päättää palkkakateuden ja lopettaa keskustelun johtajien isoista tuloista. Tästä eteenpäin suuret tulot kuuluvat kaikille suurille johtajille.

Nyt on hyvä hetki keskustella myös kansanedustajien palkkojen korottamisesta yritysjohtajien tulotasolle. Näin edustajiksi voisi pyrkiä myös yritysjohtajia.

Riku Aallon hillotolppa on moraalin kaatopaikka. Palkankorotus salattiin pariksi kuukaudeksi, jotta Teollisuusliiton työehtoneuvottelut saatiin päätettyä. Jäsenten palkat nousivat 3,2 prosenttia ja puheenjohtajan 60 prosenttia. Ei niistä voitu päättää samassa kokouksessa.

Jättimäisestä korotuksesta oli sovittu jo Teollisuusliittoa perustettaessa. Salaisen pöytäkirjan mukaan puheenjohtajan palkka on samalla tasolla SAK:n, STTK:n ja Akavan puheenjohtajien kanssa. Tosin tästä ei kerrottu etukäteen kentän väelle.

Yritykset tekevät hyviä tuloksia tänä vuonna ja yritysjohtajien tulospalkkiot nousevat. Silloin on hyvä muistaa Teollisuusliiton valtuuston puheenjohtajan Jyrki Levosen (sd.) viesti: tuntuu (korotus) tosi isolta varmaan kentän väestä (Yle 14.11.17).

Kommentit (6)

Kommentit

Duunari on itsensä pahin vihollinen maksaa vielä Ay maksuja näille rosvoille ja kyllä nyt viimeistään täytyy veronvähennys Ay maksulta poistaa ikuisiksi ajoiksi.

Tatu

Hilloa vaan jaetaan kavereiden kesken kansalta lypsetyillä rahoilla. Kansalle jää vain velat maksettavaksi.

EETU NIEMELÄ

Onhan tuo kohtuutonta ja moraalitonta. Ihmettelen Tatun tavoin, miksi työntekijät maksavat näitä ay-maksuja?
On miltei selviö, että hyvä työntekijä saa hyvää palkkaa, poislukien sosiaali- ja terveysala. Tulosta tekevä yritys ei anna hyvää työntekijää pois, mistään hinnasta. Hänen palkkaansa ei vaikuta ay-liike, eikä ylisuurta palkkaa nauttivat ay-pomot. Asoista sovitaan suurelta osin jo paikallisesti.

Heikki Parviainen

On "miltei" selviö, että hyvä työntekijä saa hyvää palkkaa, poislukien sosiaali- ja terveysala.Miksei näillä aloilla? Asoista sovitaan suurelta osin jo paikallisesti.Missä?

rane

Koko ajan kokoomus ja sen kaverit yrittävät romuttaa ay-liikkeen ja mitätöidä sen saavutukset,nyt kun ei ole enää neuvostoliittoa alkavat nämä entiset kotiryssän pitäjät kostaa tavalliselle tuunarille kärsimänsä nöyryytykset.Saattepa nähdä mihin se vapaa sopiminen johtaa,se johtaa yksipuoliseen määräilyyn ja alistamiseen syntyy kahdet työmarkkinat jossa ei sääliä tunneta eikä heikompia puolusteta,syrjäytyminen lisääntyy, samoin rikollisuus.Huvittavaa on se,että kokoomus piileskelee kepun ja sinisten takana ja tekee välillä pieniä hyväntahtoisia eleitä ja ehdotuksia,kuten tämä varhaiskasvatuksen ilmainen tarjoaminen alle 5 vuotiaille.Näettekös nyt kuinka kiltti setä minä olen ja niin ed.

45siro

A-P. Pietilä

A-P. Pietilä on päätoimittaja emeritus ja tietokirjailija.

Tervetuloa Helsingin Uutisten blogeihin!

Helsingin Uutiset tarjoaa kaikille mahdollisuuden pitää omaa blogia. Blogistit ovat pääosin aktiivisia helsinkiläisiä, mutta joukkoon mahtuu myös kirjoittajia muualta. Lue tältä sivulta uusimmat blogikirjoitukset tai klikkaa oikeasta palstasta tiettyyn blogiin.

Haluatko blogistiksi? Oletko aktiivinen kansalainen, joka haluaa tuoda mielipiteensä julki laajalle yleisölle? Ota yhteyttä toimitukseen.