Toimitukselta

Autoilija kiittää kun heijastin heiluu

(PÄÄKIRJOITUS) Kaikesta järkeen vetoavasta ja vuosia kestäneestä valistuksesta huolimatta liian moni kulkee edelleen ilman heijastinta. Liikenneturvan mukaan vain joka toinen suomalainen käyttää heijastinta. Sitä on vaikea käsittää, koska heijastin on hengenpelastaja.

Onnettomuustietoinstituutti tutki vuosien 2013–15 aikana 29 hämärällä ja pimeällä tapahtunutta jalankulkijan kuolemaan johtanutta onnettomuutta. Uhreilla ei ollut heijastinta. Tutkimus osoitti, että heistä kolmannes olisi voinut pelastua heijastinta käyttämällä.

Jalankulkijat ovat uhkarohkeita liikkuessaan ilman heijastinta. Myös kaupunkiympäristössä tarvitaan autoilijoille huutomerkkiä, että tässä kulkee ihminen.

Jalkaisin liikkuvalla olisi hyvä olla useampia heijastimia kuin vain se reppuun kiinnitetty heijastava avaimenperä. Sehän näkyy vain takaa tuleville.

Jalankulkijoiden pitäisi huomata laittaa heijastin myös lastenrattaisiin. Liian usein näkee mustia vaunuja ilman minkäänlaista heijastavaa pintaa. Välillä näkee jopa pikkulapsia, joilla ei ole heijastinta.

Koirille saa kirkkaita väripantoja tai heijastinliivejä, mutta itse ulkoiluttaja saattaa kulkee täysin mustissa. Ehkä siinä ajatellaan autoilijan ymmärtävän, että heijastavan koiran jälkeen tulee vielä taluttajakin. Mutta voihan ulkoilija olla välillä koiransa edelläkin ja liikkua ilman lemmikkiäänkin.

Sitä paitsi, autoilijat osaavat arvostaa heijastinta. He antavat herkemmin tietä, kun kulkijan näkee ajoissa.

Heijastin maksaa vain muutaman euron ja niitä saa lähes jokaisesta kaupasta. Suunnittelijat ovat keksineet heijastimiin mitä mielikuvituksellisimpia malleja, joten tyyliäkin löytyy.

Armi Suojanen

Toimitukselta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet