Sokeiston syntymäpäivä

Valtavirta-aatesuuntaus on ollut, on ja on oleva sokeistolaisuus. Sokeistolaisia ovat ehdottomat yhteen totuuteen uskovat. Mustaa tai valkoista - harmaat ja värit sivuuttaen.

Sokeistolaisuutta on ilmennyt tuhansia vuosia. Jo muinainen sokeistolainen sanoi, että on vain yksi. Toinen sokeistolainen sanoi samaa, mutta hänelle se oli eri. Kolmas sokeistolainen sanoi, ettei ole ensinkään. Sitten nämä sokeistolaisryhmät alkoivat sättiä heille tois’sokeistolaisia.  Sokeistolainen haluaa rakentaa barrikadeja ja nousta toisten rakentamille.

Politiikka on sakkanaan sokeistolaisia. On oikeisto- ja vasemmistosokeistolaisuutta, keski-, sini-, puna- ja vihersokeistolaisia. Sisimmässään joku on ehkä toisaalta-ajattelija eli toisaaltalainen; yrittävä nähdä asioiden toisenkin puolen.

Sokeistovallan selittää energian säästämisen laki. Me olemme kaikki laiska-ajattelijoita, koska toisaaltalaisuus vaatisi liikaa. Jokaista asiaa voi tarkastella äärettömän monesta näkökulmasta. Ei kenenkään sellaiseen rajattomasti riitä. Yksinkertaistamisen oikopolku.

Sokeistolaisia löytyy työpaikoiltakin. Näin, ja vain näin, tämä pitää tehdä ja näin tämä on aina tehty ja on tultava aina tekemään. Tuo toinen tapa ei ole ennenkään onnistunut. Mitään muuta ja uutta ei saa edes harkita, saati kokeilla. Työyhteisön arvo- ja toimintatapaterroristit ovat kehittymisen käsijarru, tuottavuuskehityksen tuholaisia, kaiken muutosjohtamisenergian syöjiä. Toisaaltalaisenmukaisesti pitää toki todeta, että on niitä pakko-oireisia kaiken jatkuvasti tyystinmuuttajiakin. Eivät hekään, peruspelin unohtajat, hyväksi ole. Suo minulle tyyneyttä säilyttää hyvä, mitä ei kannata muuttaa ja rohkeutta muuttaa, mitä kannattaa, ja viisautta erottaa nämä toisistaan.

Me olemme sokeistolaisia kaikki. Muutos alkaa tosiasian tunnustamisella. Sen jälkeen voi mieleen päästää muutamia toisaaltalaisia ajatuksia ja varovaisesti, välittömästi tuomitsematta voi tarkastella myös tois’sokeistolaista maailmankuvaa. Kukin kapasiteettinsa ja rohkeutensa mukaan. Pieni ripaus tarkasteluavaruuden laajentumaa tekisi satavuotiaasta maastamme vielä paremman ja sivistyneemmän paikan elää.

Toisaalta onhan se toisille toisinkin.

Toni Hinkka
Kirjoittaja kamppailee omien sokeistopisteidensä tunnistamiseksi

Kommentit (1)

Kommentit

Johtamisaktivisti Toni Hinkka

Olen Toni Hinkka, kahden lapsen isä, aviomies ja johtamisaktivisti. Minua on johdettu erinomaisesti, hyvin, huonosti ja hyvin huonosti.

Olen kokenut, kuinka paljon enemmän minä ja kaikki muutkin saavat aikaan, kun johdetaan hyvin. Samat hyvän johtamisen säännöt toimivat niin aikuisten kuin lastenkin kanssa. Elämäntehtäväni on parantaa suomalaista johtamista. Ammatikseni toimin suomalaisten johtajien mentorina. 

www.johtamisaktivisti.com


Tervetuloa Helsingin Uutisten blogeihin!

Helsingin Uutiset tarjoaa kaikille mahdollisuuden pitää omaa blogia. Blogistit ovat pääosin aktiivisia helsinkiläisiä, mutta joukkoon mahtuu myös kirjoittajia muualta. Lue tältä sivulta uusimmat blogikirjoitukset tai klikkaa oikeasta palstasta tiettyyn blogiin.

Haluatko blogistiksi? Oletko aktiivinen kansalainen, joka haluaa tuoda mielipiteensä julki laajalle yleisölle? Ota yhteyttä toimitukseen.