Toimitukselta

Koira ei ole auto tai pölynimuri

(PÄÄKIRJOITUS) Keskustelu pentutehtailusta on jälleen virinnyt. Östersundomilaisesta omakotitalosta löydettiin hiljattain koiranpentuja, joiden epäillään olevan peräisin pentutehtaasta.

Toivottavasti kyseinen surullinen tapaus saa aikaan myös jotain hyvää. Parhaimmillaan se saa monen silmät avautumaan. Söpöillä koiranpennuilla tehdään kylmästi rahaa. Pennuille lepertelevällä myyjällä on myös toiset kasvot.

Pentutehtailija on tunnistettavissa. Suomen eläinsuojeluyhdistysten liiton nettisivuilta löytyy 15 kohdan lista pentutehtailijan tuntomerkeistä. Jos yksikin tuntomerkeistä pätee, kannattaa ottaa jalat alleen. Pahimmassa tapauksessa pennun ostamalla sekaantuu rikolliseen toimintaan ja osallistuu jopa ihmisille tarttuvien tautien levittämiseen.

Mikäli koiranpennun haluaa halvalla, on hyvä muistaa, että esimerkiksi yllättäen tulehtuneen koiran hampaan poisto voi maksaa jopa tuhat euroa."

Koiran hankkiminen edellyttää vaivannäköä. Jos ei halua nähdä vaivaa, miten voi kuvitella jaksavansa sitoutua koirasta huolehtimiseen jopa yli 15 vuodeksi. 15 vuodessa on monta räntäaamua ja paukkupakkasiltaa. Mikäli koiranpennun haluaa halvalla, on hyvä muistaa, että esimerkiksi koiran yllättäen tulehtuneen hampaan poisto voi maksaa jopa tuhat euroa.

Koiran voi hankkia vastuullisesti tai vastuuttomasti oli kyse sitten rotukoirasta, sekarotuisesta tai niin sanotusta rescue-koirasta. Vastuullinen ihminen ei osta ”pimeää koiranpentua”, vaikka haluaisi vain kotikoiran.

Auton tai pölynimurin voi ostaa hetken mielijohteesta netin kautta perusteena se, että hinta on halpa. Koira on elävä olento, joka tuntee kipua ja kokee pelkoa. Sen hankkimisessa on aina kyse myös kannanotosta eläinten oikeuksiin. Auto on kaiken lisäksi joskus välttämätön. Koiran voi aina jättää hankkimatta.

Tiina Örn

Toimitukselta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet