Kallion kulttuuriverkosto

Sähkönjakelun Saimaan norpat saivat kirjan - puutornimuuntamot ovat pala sähkön historiaa

Puumuuntamojen arvostus on kasvamassa Verrosen kirjan myötä. Riihimäellä sijaitsevaa muuntamoa on ehdotettu suojelukohteeksi. ”Viimeisimpiä paloja historiaa lajissaan. Rakennus on rakennustaiteellisesti ja –historiallisesti suojelun arvoinen pala menneisyyttä, pienimuotoinen Unesco-kohde".
 

Kirjailija Maarit Verronen on tehnyt ainutlaatuisen kulttuurityön. Hän on kiertänyt Suomea, etsien puumuuntamo torneja. Verronen jäljitti vuosikausi katoamaisillaan olevaa muuntamokantaa. Hän löysi 90 puutornimuuntamoa ja esittelee ne syksyllä 2017 ilmestyneessä kirjassa "Puutornimuuntamot – tarinoita sähkönsiirrosta". Niistä 12 on edelleen muuntamoina, kaksi muussa sähkökäytössä ja muut ovat säästyneet muuhun käyttöön tai ovat tyhjillään.

Muuntamojen tehtävä on tasata sähkövirtaa sähköverkossa, Pienentää tai suurentaa virtaa. Sähköistämisen alkuaikoina muuntamotekniikan turvallisuuden ja käyttövarmuuden takaamiseksi muuntajat sijoitettiin rakennusten sisään. Nykyään puumuuntamot ovat korvattu pylväsmuuntamoilla ja muuntamo rakennukset, varsinkin puumuuntamot ovat katoavaa infrastruktuuria. Suomessa on ollut parhaimmillaan tuhansia muuntamo rakennuksia, tiilestä ja puusta tehtyjä.

Verronen onkin perehtynyt erityisesti puutornimuuntamoihin, "sillä ne ovat sympaattisia". "Puutornimuuntamot on tehty käsityönä ja niitä ollut helpompi hävittää kuin tiilisiä muuntamoja, Ne ovat katoava pala sähkönjaon historiaa, eräänlaisia sähkönjakelun Saimaan norppia.".

Monilla muuntamoilla on värikäs historia. Esimerkiksi Vantaanjoen varrella olevan puutornimuuntamon Elanto rakensi omistamalle maatilalle hieman ennen kuin jatkosota alkoi. Muuntamo syötti sähköä pumpulle, joka kasteli juurikaspeltoa. Juurikaspellon antimista saatiin ruokaa pääkaupunkiseudun asukkaille. "Muuntamo selvisi sodasta ja siviilit saivat sodan ajan ruokaa pellolta. Muuntamo oli näkymätön sankari".

Elannon puumuuntamo oli juuri se rakennus, joka sai Maarit Verrosen kiinnostumaan muuntamojen arkkitehtuurista ja historiasta. Rakennusten arvostuksesta kertoo jotakin se, ettei muuntamoiden historiaa ollut juurikaan ollut tiedossa, sillä paikalliset museot eivät olleet keränneet tietoa niistä.

Kiinnostus muuntamoista vei Maarit Verrosen etsintämatkalle ympäri Suomea. Verronen on tehnyt huolellista työtä: hän on selvittänyt jokaisen löytämänsä muuntaja historian, saattaen näen kansien väliin arvokasta tietoa, joka ilman Verrosen pedanttia paneutumista aiheeseen olisi kadonnut todennäköisesti ikiajajoiksi.

Yllättäen Verronen törmäsi retkillään siihen, että muuntamotorneja osataan myös arvostaakkin. Kirja kertoo kuinka poistettuihin puutornimuuntamoihin on tehty muun muassa leikkimökkejä, metsästäjien passitorneja ja juhlapaikkoja. Eräästä vanhasta muuntajasta on tehty tähtitorni. Eli jäljellä olevien puutornimuuntamojen tulevaisuus näyttää hyvältä - Saimaan norppien tapaan ja Verrosen kirja lisää arvostusta entisestään.

Ennen puumuuntamo -kirjaa, useasti palkitulta, kahdesti Finlandia-ehdokkaana olleelta Verroselta on ilmestynyt yhdeksän romaania, yhdeksän novellikokoelmaa sekä matkakirjoja.

Maarit Verronen on puhumassa puutornimuuntamoista Ex Teatteri Kalliossa, Siltasaarenkatu 28, maanantaina. 8. päivä tammikuuta klo 18. Tapahtuma on osa Euroopan kulttuuriympäristövuoden 2018 -ohjelmaa ja Kallion kävelyfestivaalin keskustelu- luentosarjaa.

Juhani Styrman


 

Kallion kulttuuriverkosto

Aikaisempia kirjoituksia

Kallion kulttuuriverkosto

Kallion Kulttuuriverkosto ry (KKV) on kaupunkikulttuuriyhdistys, joka tukee Kallion alueella vaikuttavien toimijoiden verkostoitumista ja samalla edistää ja kehittää monipuolista kaupunkikulttuuria. KKV pyrkii toimimaan luovalla ja raikkaalla tavalla ja  tuomaan esiin uusia näkökulmia. Kulttuuriverkoston tavoite on myös saada konkreettisia tuloksia aikaan sosiaalisesti ja henkisesti rikkaamman asuinympäristön puolesta.

KKV:n näkyvintä toimintaa ovat kaupunkifestivaalien ”Kallio Kukkii” ja ”Kallio Kipinöi” organisointi. Lisäksi Kulttuuriverkostolla on yhteistyöhanke ”Kallion Kävelyfestivaali”  Kohtaamispaikka Myötämäen kanssa.  Kävelyfestivaali on tapahtuma, jossa toteutetaan teemallisia ja opastettuja kävelykierroksia Kalliossa ja sen lähialueella kerran kuukaudessa. Kallion Kulttuuriverkosto on palkittu vuonna 2009 Radio Helsingin ja HS:n Nyt-liitteen Unelmien Helsinki-palkinnolla: ”KKV on tehnyt Helsingin paremmaksi paikaksi asua ja elää.”

www.kallionkulttuuriverkosto.fi

Uusimmat mielipiteet