A-P. PietiläA-P. Pietilä on päätoimittaja emeritus ja tietokirjailija.

Ilman kiitosta ja kunniaa

Kulunut vuosi osoittaa, etteivät taloudelliset tulokset takaa kansan tukea.

Juha Sipilän hallituksen merkittävin saavutus on kilpailukykysopimus, joka vauhditti talouden elpymistä. Kymmenen vuotta jatkuneen taantuman ja hitaan kasvun jälkeen Suomi on nyt nousussa.

Miksi tulokset eivät sada Sipilän laariin? Hän lupasi uudistaa työelämän ehtoja, purkaa byrokratiaa, helpottaa yrittämistä, karsia yritystukia ja tervehdyttää sosiaali- ja terveyshallintoa.

Tosiasiassa hallitus on perunut enemmän suuria päätöksiä kuin tehnyt isoja uudistuksia. Sitä paitsi nousukausi olisi toteutunut myös ilman Sipilää.

Koko Suomi kärsii siitä, että Sipilä sortui puoluepolitikointiin maakunta- ja sote-uudistuksessa. Kansa huomasi tämän ja veti kannatuksensa kepulta.

Donald Trump lupasi palauttaa Amerikan amerikkalaisille, elvyttää työllisyyttä ja toteuttaa suuren verouudistuksen. Trump on täyttänyt enemmän vaalilupauksiaan kuin Sipilä. Kaikesta huolimatta molemmat johtajat ovat epäsuosittuja.

Äänestäjien asenteet ovat muuttuneet taantuman aikana. Ideologiat inhottavat ja poliittiset lehmänkaupat kuvottavat. Yksittäinen kansalainen asettaa oman etunsa yhteisen edun edelle.

Politiikassa ratkaisee se, miltä asiat näyttävät ja tuntuvat. Siksi poliitikon persoonan, esiintymisen ja julkisen mielikuvan vaikutus painavat aikaisempaa enemmän. Tämä selittää myös sitä, miksi Matti Vanhanen ja Paavo Väyrynen eivät saa äänestäjiä syttymään ja Sauli Niinistö panee porukan roihuamaan.

Talousnousu tuo helpotuksen huokauksen, joka ei kuitenkaan korjaa rakenteellisia ongelmia."

Ensi vuonna talous kasvaa, yritysten tulokset kohenevat, vienti vetää ja valtion verotulot lisääntyvät. Pinta kiiltää, mutta pohjamudat paistavat. Valtion menot ovat edelleen tuloja suuremmat, suomalaiset jatkavat ikääntymistä ja ilman koulutus- tai työpaikkaa olevien nuorten määrä ei laske.

Työttömyys laskee hitaasti, koska työttömien osaaminen ei täytä työelämän vaatimuksia. Vajaataitoisista kehittyy uusi syrjäytyneiden ryhmä.

Talousnousu tuo helpotuksen huokauksen, joka ei kuitenkaan korjaa rakenteellisia ongelmia. Vuonna 2018 pitäisi uskaltaa enemmän kuin 2017, vaikka kiitos ja kunnia aina jäävät saamatta.

A-P. Pietilä

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet