Toimitukselta

Myös katsojien syytä suojautua

(PÄÄKIRJOITUS) Vuodenvaihteessa taivaalle täräytellään eri puolilla Suomea arviolta 300 000 kiloa ilotulitteita – noin 250 tavallisen perheauton painon verran. Tästä määrästä turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes arvioi noin 10 000 kilon olevan ilotulitteiden sisältämää metallia.

Paukuttelun äänien lisäksi ilma täyttyy vuodenvaihteessa kaupunkien keskustoissa muutaman tunnin ajaksi myös ilotulitteiden kaasuista ja pienhiukkasista. Uudenvuodenyönä pienhiukkaspitoisuudet voivat olla ilotulitusalueilla 20–40-kertaiset normaaliin verrattuna ja aiheuttaa oireita saasteille herkille kroonikoille ja lapsille.

Vuodenvaihteen ympäristöasiat nousivat esille jo ennen joulua, kun julkisuudessa kerrottiin uudenvuoden tinojen myynnin loppuvan Suomessa maaliskuussa 2018. Syynä myyntikieltoon on tinojen jopa 90-prosenttisesti sisältämä lyijy, jonka EU on määritellyt lisääntymisterveydelle vaaralliseksi.

Rakettien räiske kuuluu uudenvuoden juhlintaan, mutta niin kuuluu myös vastuu niitä ammuttaessa. Valistuksella ja lainsäädännöllä ilotulitteiden aiheuttamien vammojen määrää on saatu painettua alas. Viime vuonna ilotulitteista sai silmävammoja 12 juhlijaa, kun kahdeksan vuotta sitten luku oli lähes 50.

Niin kuin vain otettu lääke auttaa, niin tekee myös vain ylle puettu suojavaruste. Tukesin kyselyn mukaan yhä lähes joka viides ilotulittaja ei käytä suojalaseja, ja kolmasosa ei lue ilotulitteiden käyttöohjeita. Viime vuosien juhlinnan yksi piirre on ollut myös katsojien saamat vammat. Tänä vuonna haastetta lisää pääkaupunkiseudulla paljas ja jäinen maa. Riittävästi etäisyyttä ja lasit siis päähän myös katsojille – varsinkin niille pienimmille.

Mikko Heino

Toimitukselta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet