Helsingin pörssi on lastuna laineilla

Enää vain noin joka viides Helsingin pörssin osakkeista löytyy kotitalouden omistuksesta. Kärsivällisen omistajuuden vajaus on jo tehnyt osakkeista kurssiaallokon ajopuita.

Silmät avautuvat väkisinkin suhteutettaessa pörssin suuryhtiöiden osakkeilla tänä vuonna tehdyt kaupat samojen yhtiöiden osakkeiden kokonaismäärään. Esimerkiksi Nokialla on osakkeita 5,8 miljardia kappaletta. Kuluvana vuonna niitä oli vaihdettu pörssissä joulukuun puoliväliin mennessä 9,1 miljardia kappaletta.

Tällä tahdilla Nokian osake päätyy uudelle omistajalle keskimäärin noin kahdeksan kuukauden välein!

Kunpa ilmiö rajoittuisikin tähän, mutta ei. Fortumin ja UPM-Kymmenen osakkeet saavat uudet omistajat keskimäärin yhdeksän kuukauden rytmissä. Koneen osakkeista keskimääräinen omistaja pitää kiinni sentään viisi kvartaalia eli 15 kuukautta. Näillä luvuilla koomikkokaan ei puhu elämää vakauttavasta omistamisesta.

Kun uutistenlukija seuraavan kerran yrittää kakistaa ulos, miksi kurssi laski tänään vaikka se nousi eilen, on sijoittajan korkea aika poistaa varmistin. Lyhyen ajan kurssimuutosten taustalla on nykyään usein robotti tai päiväkauppias.

Niiden bisnekset voivat perustua yritysanalyysin sijaan joukkohysterian lietsomiseen. Kun sijoitusrobotit lisäksi alkavat kohta neuvoa tavallisia pankkiasiakkaita, on soppa arvatenkin lähellä valmista.

Kotimaisen ankkuriomistajuuden puutteessa yritysjohto saa nykyään vilkuilla jatkuvasti omistajaluetteloa. Kenen haluja ja intressejä pitääkään seuraavalla kvartaalilla tyydyttää? Pitkäjänteinen suunnittelu kuuluu agendalle jatkossa valitettavan harvoin.

Omistajakarusellissa jatkuvasta voiton maksimoimisesta on tulossa tärkein opinkappale. Kasvottomassa ja kylmässä omistuksessa tuloksia janotaan nyt ja heti.

Jos tulos nyykähtää, liipaisinsormeltaan herkkä raha lähettää johtajan farmiin tai vaihtaa maisemaa, jos muualta on saatavissa 0,1 prosenttia korkeampi tuotto.

Juuri nyt koko Helsingin pörssin kaikkien yhtiöiden yhteenlaskettu markkina-arvo on noin 275 miljardia euroa. Samaan aikaan suomalaisilla pankkitileillä makaa 80 miljardia euroa käytännössä tuottamattomana varallisuutena.

Tällä potilla voisi hankkia lähes 30 prosenttia Helsingin pörssin listayhtiöiden omistuksista. Näin saataisiin tukea kasvulle ja lisää vakauttavaa pitkäjänteistä omistajuutta.

Kirjoittaja on Nordnetin osakestrategi ja sijoituskirjailija.

Kommentit (1)

Kommentit

Jukka Oksaharju

Jukka Oksaharju on Nordnetin osakestrategi ja sijoituskirjailija. Hänen omassa sijoitussalkussaan on osakkeita runsaan puolen miljoonan arvosta ja kaksi asuntoa. Oksaharju kommentoi tässä blogissa talouden menoa piensijoittajan näkökulmasta.


Tervetuloa Helsingin Uutisten blogeihin!

Helsingin Uutiset tarjoaa kaikille mahdollisuuden pitää omaa blogia. Blogistit ovat pääosin aktiivisia helsinkiläisiä, mutta joukkoon mahtuu myös kirjoittajia muualta. Lue tältä sivulta uusimmat blogikirjoitukset tai klikkaa oikeasta palstasta tiettyyn blogiin.

Haluatko blogistiksi? Oletko aktiivinen kansalainen, joka haluaa tuoda mielipiteensä julki laajalle yleisölle? Ota yhteyttä toimitukseen.