Toimitukselta

Laajempi aukiolo myös museoihin

(PÄÄKIRJOITUS) Ruokakaupat ja muut myymälät saavat jo olla avoinna ihan kuinka lystäävät. Toiset pitävät sitä hyvänä asiana, toisten mielestä kaupallisuus on mennyt jo liian pitkälle.

Pidempiä aukioloaikoja kaivattaisiin myös kulttuuriin. Onhan omituista, että arkena töiden jälkeen ei pääse käymään museossa, koska ne sulkevat niin aikaisin. Moni pääkaupunkiseudun museo laittaa ovet kiinni kello 16–19.

Pienuudestaan huolimatta erinomaisia näyttelyitä esittelevä Vantaan kaupunginmuseo menee kiinni jo virka-aikana kello 17. Vantaan taidemuseo Artsi sulkee kello 18, paitsi torstaisin kello 19. Itä-Vantaalta kestää lähes tunnin verran Myyrmäen Artsiin, joten arki-iltana museokäynti jää väliin.

Helsingin kaupungin taidemuseo HAM on avoinna kello 19:ään ja Espoon Emmakin on vain kahtena päivänä auki kello 19:ään. Luonnontieteellinen museo on talviaikana avoinna vain kello 16:een ja Kansallismuseokin vain kello 18:aan.

Ateneum on sentään kahtena arki-iltana avoinna kello 20:een ja Kiasma keskiviikosta perjantaihin peräti puoli yhdeksään. Ne ovat hienoja kädenojennuksia arki-iltojen kulttuuria etsiville.

Pitääkö museoiden olla avoinna aivan jokaisena arkipäivänä jo aamupäivällä?"

Aukioloajat ovat tietysti kiinni rahasta. Museota ei voi pitää auki ilman henkilökuntaa. Mutta voisiko ilta-aikoja lisätä järjestelyillä? Pitääkö museoiden olla avoinna aivan jokaisena arkipäivänä jo aamupäivällä?

Nyt kun suomalaiset ovat innostuneet loistavasta Museokortista ja rynnänneet joukolla museoihin, olisi hienoa, jos ne olisivat avoinna joustavammin. Joskus turhan haahuilun kauppakeskuksessa voi vaihtaa museoon tai hyödyntää luppoaikaa piipahtamalla kulttuurin parissa. Se tekee ihmiselle hyvää.

Armi Suojanen

Toimitukselta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet