Toimitukselta

Leffoissa on liikaa mainoksia

Hirveä kiire. Leffa alkaa viiden minuutin päästä. Juuri ja juuri ennen salin pimentymistä ehdin penkkiin hikeä valuen. Ja entäs sitten: seuraavat 15 minuuttia kuluvat mainoksia katsoessa. Joskus jopa pidempään.

Voihan räkä! Olisin hyvin voinut lampsutella rauhassa teatteriin ilman kiireen häivääkään. En tullut katsomaan puhelin- ja pelimainoksia, vaan elokuvaa.

Finnkinon teatterit ovat venyttäneet entisen kymmenminuuttisen, joka sekin on liikaa, mainospotpurin jo varttiin. Se on ärsyttävää, sillä en maksa siitä, että näen mainoksia enkä halua katsoa niitä. Mainokset menevät sitä paitsi "harakoille", koska en kuulu mainosten kohderyhmään. En halua käyttää aikaani mainosten katsomiseen, jota voi kertyä vuodessa jopa tunteja.

En tullut katsomaan puhelin- ja pelimainoksia, vaan elokuvaa."

Voisin mielelläni katsoa muutamia leffatrailereita ennen varsinaisen elokuvan alkua, mutta en muita mainoksia. Mainosvyörytys alkaa kyllä houkuttelevasti yhden uutuusleffan trailerilla, mutta heti sen jälkeen alkaa muu mainonta. Varsinaisen leffan alkamisen tietää siitä, että ennen sitä näytetään toinen mainosvideo jostain tulevasta elokuvasta.

Joskus olen yrittänytlukea lehteä mainosvartin aikana, mutta salissa on siihen liian pimeää. Älypuhelinten aikana voi onneksi lukea sähköposteja, viestitellä ja roikkua netissä leffan alkamista odotellessa. Tosin monesti nettiyhteys on leffateatterin alakerroksissa niin huono, että nettiseikkailu tökkii.

Tulen myös usein hieman "myöhässä" saliin, jotta mainosaika jää mahdollisimman lyhyeksi. Se vaatii istumapaikan varaamista reunasta, ettei joudu nostattamaan koko riviä ylös penkille päästäkseen.

Joskus 1990-luvulla kävin elokuvissa Irlannissa ja siellä ilmoitettiin aika, jolloin katsojat pääsevät saliin (katsomaan mainoksia ja trailereita) ja erikseen se, koska varsinainen elokuva alkaa. Muistaakseni sellainen käytäntö on Lontoossakin. Olisipa hienoa, jos Finnkino aloittaisi tällaisen käytännön.

Muta onneksi on myös muita kuin Finnkinon teattereita. Useimmissa pikkuteattereissa leffa alkaa, kun valot sammuvat.

Armi Suojanen

Toimitukselta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet