Leffoissa on liikaa mainoksia

Hirveä kiire. Leffa alkaa viiden minuutin päästä. Juuri ja juuri ennen salin pimentymistä ehdin penkkiin hikeä valuen. Ja entäs sitten: seuraavat 15 minuuttia kuluvat mainoksia katsoessa. Joskus jopa pidempään.

Voihan räkä! Olisin hyvin voinut lampsutella rauhassa teatteriin ilman kiireen häivääkään. En tullut katsomaan puhelin- ja pelimainoksia, vaan elokuvaa.

Finnkinon teatterit ovat venyttäneet entisen kymmenminuuttisen, joka sekin on liikaa, mainospotpurin jo varttiin. Se on ärsyttävää, sillä en maksa siitä, että näen mainoksia enkä halua katsoa niitä. Mainokset menevät sitä paitsi "harakoille", koska en kuulu mainosten kohderyhmään. En halua käyttää aikaani mainosten katsomiseen, jota voi kertyä vuodessa jopa tunteja.

En tullut katsomaan puhelin- ja pelimainoksia, vaan elokuvaa."

Voisin mielelläni katsoa muutamia leffatrailereita ennen varsinaisen elokuvan alkua, mutta en muita mainoksia. Mainosvyörytys alkaa kyllä houkuttelevasti yhden uutuusleffan trailerilla, mutta heti sen jälkeen alkaa muu mainonta. Varsinaisen leffan alkamisen tietää siitä, että ennen sitä näytetään toinen mainosvideo jostain tulevasta elokuvasta.

Joskus olen yrittänytlukea lehteä mainosvartin aikana, mutta salissa on siihen liian pimeää. Älypuhelinten aikana voi onneksi lukea sähköposteja, viestitellä ja roikkua netissä leffan alkamista odotellessa. Tosin monesti nettiyhteys on leffateatterin alakerroksissa niin huono, että nettiseikkailu tökkii.

Tulen myös usein hieman "myöhässä" saliin, jotta mainosaika jää mahdollisimman lyhyeksi. Se vaatii istumapaikan varaamista reunasta, ettei joudu nostattamaan koko riviä ylös penkille päästäkseen.

Joskus 1990-luvulla kävin elokuvissa Irlannissa ja siellä ilmoitettiin aika, jolloin katsojat pääsevät saliin (katsomaan mainoksia ja trailereita) ja erikseen se, koska varsinainen elokuva alkaa. Muistaakseni sellainen käytäntö on Lontoossakin. Olisipa hienoa, jos Finnkino aloittaisi tällaisen käytännön.

Muta onneksi on myös muita kuin Finnkinon teattereita. Useimmissa pikkuteattereissa leffa alkaa, kun valot sammuvat.

Armi Suojanen

Kommentit (3)

Kommentit

Juuri armi suojasen kaltaisten henkilöiden takia elokuva ei ala ajallaan. Inhottaa myöhässä tulevat ihmiset jotka tallustavat valkokankaan edessä tai nostattavat koko rivin ylös niin ettei näe mitään ensimmäisistä 15 minuuteista. kyllä ne mainokset hyvin sopii elokuvan alkuun ja kaikki ovat löytäneet paikkansa filmin alkaessa.
Voithan aina lähteä Irlantiin elokuviin jollei meikäläisten teatterit miellytä.

Erika Klemsen

Oletko ajatellut, miksi ihmisillä ei ole sinne kiire? Koska ensimmäiseen viiteentoista minuuttiin ei menetä mitään. Itse en voisi olla enempää samaa mieltä Suojasen kanssa. Ymmärrän ja hyväksyn ilmaisessa sisällössä mainokset hintana sisällön katselusta, mutta tuolla saa saman annoksen mainoksia, vaikka siitä sisällöstä maksaa. Bonuksena tulee vielä useissa kotimaisissa elokuvissa ilmoitus, että sitä on tuettu julkisista varoista.

Iloton veronmaksaja

Sellon valmistuessa siellä aloitti elokuvateatteri Bio Rex, missä liput saattoivat maksaa 1-2€ enemmän kuin Finnkinolla, mutta rahalla sai elokuvan ilman mainoksia. Hiljaista siellä silloin oli, joten saatte syyttää itseänne, ettette käyneet siellä enemmän. Bio Rex joutui sitten myymään Espoon teatterinsa Finnkinolle ja sen jälkeen ollaan jouduttu kestämään paitsi mainokset, myös tämän lähes monopolin elokuvavalinnat.

Maatiaiskissa

Toimitukselta

Tällä palstalla julkaistaan toimituksen kolumneja ja pääkirjoituksia.

Tervetuloa Helsingin Uutisten blogeihin!

Helsingin Uutiset tarjoaa kaikille mahdollisuuden pitää omaa blogia. Blogistit ovat pääosin aktiivisia helsinkiläisiä, mutta joukkoon mahtuu myös kirjoittajia muualta. Lue tältä sivulta uusimmat blogikirjoitukset tai klikkaa oikeasta palstasta tiettyyn blogiin.

Haluatko blogistiksi? Oletko aktiivinen kansalainen, joka haluaa tuoda mielipiteensä julki laajalle yleisölle? Ota yhteyttä toimitukseen.