Toimitukselta

Arkipyhien onni ei jakaudu tasan

(PÄÄKIRJOITUS) Median vuodenkiertoon kuuluu alkaneen vuoden arkivapaiden laskeminen. Vuotta 2018 onkin jo ehditty kutsua ”vapaapäiväkikkailijan toivevuodeksi” (Helsingin Sanomat 31.12. 2017). Juhlapyhiä osuu vuoden aikana arkipäiville peräti kymmenen kappaletta, jolloin lomia ja vapaapäiviä järjestämällä voi ”kikkailla reilusti pidennettyjä viikonloppuja” (Taloussanomat 2.1.2018).

Loppiaisen ja helatorstain siirtäminen viikonloppuun nousee tasaisin väliajoin esille, viimeksi 3–4 vuotta sitten. Arkipyhien säilyttämistä nykypaikoillaan on perusteltu työn ja vapaa-ajan tasapainolla sekä historiallisilla ja teologisilla perusteilla, siirtoa taas arkipyhien työnantajille aiheuttamilla kustannuksilla ja pyhien kirkollisen merkityksen hämärtymisellä. Jälkimmäisimmän löi leikiksi Ilta-Sanomat otsikollaan kolme vuotta sitten ennen helatorstaita: ”Jeesus nousi taivaaseen – Alkot kiinni ylihuomenna.”

Loppiaisen ja helatorstain siirto jäi tuolloin telineisiin. Arkipyhien siirto vaatisi kirkolliskokouksen aloitteellisuutta, ja kirkko ei taipunut siirtoon niin kuin se teki 1970-luvun alussa. Loppiainen ja helatorstai ehtivät olla almanakassa lauantaisin parinkymmenen vuoden ajan.

Arkipyhien onni ei jakaudu tasan."

Loppiainen osuu tänä vuonna työnantajaystävällisesti lauantaille, mutta muuten arkipyhien onni ei jakaudu tasan. On paljon aloja, joilla työ ei keskeydy jouluna, pääsiäisenä, juhannuksena tai muina juhlapäivinä. Lisäksi kiky-sopimuksen nimissä jo vuonna 2017 osalla työpaikoista helatorstai ja arkeen osunut loppiainen muuttuivat työpäiviksi.

Eri mittareiden mukaan Suomella menee nyt hyvin. Saattaa mennä niinkin hyvin, että tänä vuonna helatorstain tienoilla kukaan ei vaadi sen siirtoa.

Mikko Heino

Toimitukselta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet