Toimitukselta

Iso möly vähästä alkoholimäärästä

(PÄÄKIRJOITUS)

Vahvemmat oluet, lonkerot, siiderit ja limuviinat ovat nyt olleet kauppojen, kioskien ja huoltoasemien hyllyillä toista viikkoa.

Paljon melua tyhjästä, on moni tuttuni todennut. Muutoksessa ei ole kyse edes yhdestä prosenttiyksiköstä alkoholia, vaan rajaa nostettiin 0,8 prosenttiyksikköä. Huimaa.

Kansanterveydestä huolestuneet tahot ovat ilmoittaneet syvän huolestuneisuutensa siitä, mitä mahdollisia hirveyksiä tuo 0,8 tuo tullessaan. Muutos alkoholimäärässä keskioluen vahvuisten ja kauppoihin tulleiden 5,5-prosenttisten välillä on mielestäni niin pieni, etten usko sen johtavan pelti kiinni kaduilla koikkelehtivien määrän lisääntymiseen.

Merkittävästä muutoksesta voitaisiin puhua sitten, jos viinit joskus tulisivat ruokakauppoihin Suomessa.

Ulkomailla matkustellessamme olemme useissa maissa tottuneet siihen, että kaikki haluamansa alkoholijuomat saa yhdestä ja samasta kaupasta, oli kyseessä sitten olut, viini tai väkevämmät liemet.

Se, että kaikki alkoholijuomat Suomessa tulisivat ruokakauppoihin, ei ole ihan heti näköpiirissä.

Asiaan liittyy omalla tavallaan se, että nuorten humalahakuinen juominen on viime vuosina tehtyjen tutkimusten mukaan vähentynyt. Ei ole enää cool olla kännissä. Tämä ei tietenkään koske kaikkia nuoria.

Ehkä alkoholinkulutus tulevien sukupolvien myötä kuitenkin kokonaisuudessaan vähenee ja järkevöityy, jolloin myös käytöstä koituvat haitat vähenevät. Tällöin saatettaisiin olla valmiita ainakin viinien tuloon ruokakauppoihin.

Jussi Vehkasalo

Toimitukselta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet