Toimitukselta

Kun dokumentti kohtaa arjen

(PÄÄKIRJOITUS) Lyhyet koulupäivät. Vähän tai ei ollenkaan läksyjä. Johtotähtenä opettaa onnellisuutta.

Tällaisena esitteli yhdysvaltalainen elokuvantekijä Michael Moore suomalaisen koululaitoksen Ylen muutama päivä sitten esittämässä Where to Invade Next -dokumentissaan. Vuonna 2015 valmistuneessa ja seuraavana vuonna Suomessa elokuvateattereissa esitetyssä dokumentissa Moore kiertelee eri maissa etsimässä asioita, jotka hän haluaisi viedä Yhdysvaltoihin.

Mooren haastateltavien suilla esittämä kuva koululaitoksesta on kaukana monen arjesta. Poissa ovat muun muassa kosteusvaurioiden aiheuttama opiskelu väistötiloissa, ahtaudesta johtuvat tilaongelmat sekä suuret luokkakoot ja työrauhan muut haasteet.

Dokumentissa suomalaislukiolaiset kertovat, kuinka kotiläksyjen tekoon kuluu päivittäin 10–20 minuuttia. Arjessa taas vartti kuluu jo alakoululaiselta vaikkapa pelkästään päivittäiseen luku- tai kirjoitusläksyyn.

Jos joku asia kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, niin sitä se yleensä onkin."

Jos joku asia kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, niin sitä se yleensä onkin. Dokumentissa haastateltu pääkaupunkiseudun koulun rehtori kertoikin pari vuotta sitten Ilta-Sanomissa keskustelleensa Mooren kanssa kolme tuntia, mutta lopulta dokumentissa ”yhteys asioiden välillä on leikkauksen myötä katkennut”.

Dokumentaristi voi käyttää taiteilijan vapauttaan leikkauspöydällä ja valita kohdat, jotka palvelevat hänen taiteellisia tai muita tarkoitusperiään. Tämä on hyvä muistaa ennen kuin repii ihokastaan, jos katsoo dokumentin uusintana sunnuntaina tai Yle Areenasta. Ja vaikka arki suomalaiskouluissa ei olisikaan dokumentin kuvaamaa ruusuilla tanssimista, kyllä niissä edelleen opetetaan ja opitaan.

Mikko Heino

Toimitukselta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet