Kun dokumentti kohtaa arjen

(PÄÄKIRJOITUS) Lyhyet koulupäivät. Vähän tai ei ollenkaan läksyjä. Johtotähtenä opettaa onnellisuutta.

Tällaisena esitteli yhdysvaltalainen elokuvantekijä Michael Moore suomalaisen koululaitoksen Ylen muutama päivä sitten esittämässä Where to Invade Next -dokumentissaan. Vuonna 2015 valmistuneessa ja seuraavana vuonna Suomessa elokuvateattereissa esitetyssä dokumentissa Moore kiertelee eri maissa etsimässä asioita, jotka hän haluaisi viedä Yhdysvaltoihin.

Mooren haastateltavien suilla esittämä kuva koululaitoksesta on kaukana monen arjesta. Poissa ovat muun muassa kosteusvaurioiden aiheuttama opiskelu väistötiloissa, ahtaudesta johtuvat tilaongelmat sekä suuret luokkakoot ja työrauhan muut haasteet.

Dokumentissa suomalaislukiolaiset kertovat, kuinka kotiläksyjen tekoon kuluu päivittäin 10–20 minuuttia. Arjessa taas vartti kuluu jo alakoululaiselta vaikkapa pelkästään päivittäiseen luku- tai kirjoitusläksyyn.

Jos joku asia kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, niin sitä se yleensä onkin."

Jos joku asia kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, niin sitä se yleensä onkin. Dokumentissa haastateltu pääkaupunkiseudun koulun rehtori kertoikin pari vuotta sitten Ilta-Sanomissa keskustelleensa Mooren kanssa kolme tuntia, mutta lopulta dokumentissa ”yhteys asioiden välillä on leikkauksen myötä katkennut”.

Dokumentaristi voi käyttää taiteilijan vapauttaan leikkauspöydällä ja valita kohdat, jotka palvelevat hänen taiteellisia tai muita tarkoitusperiään. Tämä on hyvä muistaa ennen kuin repii ihokastaan, jos katsoo dokumentin uusintana sunnuntaina tai Yle Areenasta. Ja vaikka arki suomalaiskouluissa ei olisikaan dokumentin kuvaamaa ruusuilla tanssimista, kyllä niissä edelleen opetetaan ja opitaan.

Mikko Heino

Kommentit (3)

Kommentit

Tähän meille antaa oivan esimerkin kansanedustajamme koska hehän ovat edelleen Joululomalla . Vasta Helmikuussa he palaavat työpaikalleen .
Toki moni heistä kertoo kiertävänsä kannattajiensa luona ja tekevänsä rankkaa ja kovaa työtä lomankin aikana . No joku varmaan näin toimii , vaan enemmistö nauttii lomasta ulkomailla lepäillen ja muutenkin äänestäjänsä edelleen unohtaen . On niin ruskettuneita ja levänneitä kasvoja kun yhteen kokoontuvat .Täytyyhän heidän kerätä voimia , sillä hiihtoloma pakkaa päälle jo helmikuun lopulla , sen jälkeen muut lomat ja ah sitten auvoinen kesä ja kesäloma . Onhan k-edustajilla 4,5kk pelkkää lomaa ja siihen "omat lomat" ja muut poissaolot päälle joista ei syitä ei selvityksiä vaadita eikä tarvitse antaa . Joidenkin on näemmä lomailtava enemmän jotta jaksavat olla lomalla ?
Me kansa me tyydymme tähän ja äänestämme taas kaikki samat sinne lomailemaan vuoden parin päästä eikö ?

CALWX9

Toimitukselta

Tällä palstalla julkaistaan toimituksen kolumneja ja pääkirjoituksia.

Tervetuloa Helsingin Uutisten blogeihin!

Helsingin Uutiset tarjoaa kaikille mahdollisuuden pitää omaa blogia. Blogistit ovat pääosin aktiivisia helsinkiläisiä, mutta joukkoon mahtuu myös kirjoittajia muualta. Lue tältä sivulta uusimmat blogikirjoitukset tai klikkaa oikeasta palstasta tiettyyn blogiin.

Haluatko blogistiksi? Oletko aktiivinen kansalainen, joka haluaa tuoda mielipiteensä julki laajalle yleisölle? Ota yhteyttä toimitukseen.