Lonkero vaihtui kaurajuomaan

(PÄÄKIRJOITUS) Tavallinen supermarket uudenvuodenpäivän iltana. Marketin pääkäytävälle on kasattu iso pino vaaleansinisiä laatikoita. Nyt sitä saa, 5,5-prosenttista juomaa myös maitokaupoista.

Uuden alkoholilain tultua voimaan ensimmäiset tiedot eri kauppaketjuista kertovat, että yksi on odotetusti ollut ylitse muiden. Vahvalle lonkerolle ”on selkeästi ollut kysyntä ja tilaus olemassa”, kuten S-ryhmän edustaja asian Iltalehdessä muotoili. Tämä näkyi myös vuoden alun mainonnassa.

Lain oltua voimassa kolmisen viikkoa on liian aikaista arvioida parantuneen saatavuuden vaikutusta alkoholin kokonaiskulutukseen. Ostopaikkojen uusjako on kuitenkin jo alkanut. THL:n mukaan vuonna 2015 esimerkiksi vahvasta lonkerosta hieman alle neljännes ostettiin Alkosta, 30 prosenttia ravintoloista ja loppumäärä oli matkustajatuontia. Hartwallin edustaja arvioi syksyllä Talouselämä-lehdessä, että päivittäisen matkustajatuonnin määrä on 20 000 kappaletta 24 tölkin lonkerosalkkuja.

Saatavuuden lisäksi myös hinta määrittää kuluttajan käyttäytymistä. Vaikka kansa ei villiintynytkään kauppojen lisääntyneestä juomatarjonnasta, niin taskulaskinharjoituksia edullisimman ostopaikan päättämiseksi tehdään kodeissa jo nyt, ja enenevässä määrin kevään taas koittaessa ja kesäjanon yltyessä.

Sivujuonne lisääntyneessä tarjonnassa on myyntitilojen muutos. Joissain isoissa marketeissa virvoitusjuomat ovat saaneet väistyä pienempään tilaan uusien alkoholijuomien tieltä. Toiseenkin suuntaan on alkuhuuman jälkeen menty. Vuoden vaihtuessa paraatikäytävällään lonkeroa kaupannut tavallinen supermarket uskoo samalla myyntipaikalla nyt kaurajuoman voimaan.

Mikko Heino

Toimitukselta

Tällä palstalla julkaistaan toimituksen kolumneja ja pääkirjoituksia.

Tervetuloa Helsingin Uutisten blogeihin!

Helsingin Uutiset tarjoaa kaikille mahdollisuuden pitää omaa blogia. Blogistit ovat pääosin aktiivisia helsinkiläisiä, mutta joukkoon mahtuu myös kirjoittajia muualta. Lue tältä sivulta uusimmat blogikirjoitukset tai klikkaa oikeasta palstasta tiettyyn blogiin.

Haluatko blogistiksi? Oletko aktiivinen kansalainen, joka haluaa tuoda mielipiteensä julki laajalle yleisölle? Ota yhteyttä toimitukseen.