Teatteri Kultsa

Milkan tarina, ja vähän muidenkin

Milka-tytön roolissa nähdään Ia Nissinen.

Paddy Reynolds

Teatteri Kultsan kevään toisessa ensi-illassa nähdään Timo K. Mukan vuoden 1965 samannimiseen romaaniin pohjautuva Tabu Tuija Pihkasen uudelleen dramatisoimana.

Mukan alkuperäisteoksessa isätön tyttö Milka ajautuu suhteeseen Kristus-Perkeleeksi kutsuttuun Ojasen rengin kanssa ja tempoilee uskonnon ja moraalikäsitysten kahleissa. Tarinaan kietoutuu myös Milkan äiti, joka on rakastunut samaan mieheen. Kultsassa 24. helmikuuta ensi-iltansa saava Tabu on kertomus elämästä ahtaan yhteisön puristuksissa. Elämää varjostaa yksinäisyys, kyläläisten henkilökohtaiset tabut ja ahdasmielisyys. Toisaalta rakkauden kaipuun ja tragedian keskellä on olemassa myös aitoa välittämistä, elämäniloa ja mustaa huumoria. Näytelmä pohtii uskonnon merkitystä ihmisen elämässä, rakkauden ja moraalin ikuisia kysymyksiä sekä sitä, miten jokainen muokkaa oman todellisuutensa ja näkee oman tarinansa totuutena.  

Teatteri Kultsan Tabussa ohjaajana toimii Tuija Pihkanen. Eri teatteriryhmissä näyttelemisestä Pihkasella on kokemusta jo yli kahdenkymmenen vuoden ajalta, ja Teatteri Kultsassa hänet nähtiin viime syksynä Yksitellen-monologiesityksessä, jossa hän sekä näytteli että ohjasi. Viime vuosina häntä on kuitenkin alkanut kiinnostaa ohjaaminen yhä enemmän, ja hän onkin opiskellut Teakissa teatterin ja draaman opettamista. Tabu on Pihkasen ensimmäinen kokoillan ohjaus, ja hän tarttui rohkeasti Mukan teokseen, kun tilaisuus osui kohdalle.

– Tabu oli jo valittu Kultsan kevään ohjelmistoon ja sille etsittiin ohjaajaa. Tunsin vetoa romaania kohtaan eikä tarina jättänyt minua rauhaan, Pihkanen kertoo.

Eri ihmisillä voi olla aivan erilainen näkemys tapahtuneesta."

Pihkanen muistaa lukeneensa Tabun ollessaan päähenkilön, Milkan ikäinen, ja häntä kiehtoi kirjan vahva seksuaalisuus ja aikuiseksi kasvamisen teema suhteessa yhteisön moraaliin. Nyt kun hän aikuisena luki Tabun uudestaan, oli hän 38-vuotias äiti ja leski, aivan niin kuin kirjan äiti, joka on 38-vuotias äiti ja leski. Tästä syntyi ajatus nyt ensi-iltansa saavaan versioon.

– Itse tarina pysyy samana, mutta eri henkilöt näkevät sen erilaisena, jokainen omalta kannaltaan. Ihan niin kuin oikeassakin elämässä, eri ihmisillä voi olla aivan erilainen näkemys tapahtuneesta. Äiti voi ajatella olleensa läsnä oleva ja rakastava vanhempi, mutta hänen lapsensa on kokenut lapsuutensa yksinäiseksi ja rakkaudettomaksi. Tai uskonnollinen ihminen luulee tekevänsä hyvää kertoessaan omista uskonnollisista kokemuksistaan, mutta vastapuoli onkin aina kokenut puheet paasauksena ja pelottavan ahdistavina, Pihkanen sanoo.

Tarina kerrotaankin nyt neljästä näkökulmasta; Milkan, äidin, Kristus-Perkeleen sekä syvästi uskovaisten kyläläisten kannat tulevat neljässä näytöksessä esille.

– Dramatisoidessani näytelmää rikoin sen alkuperäisen muodon, mutta tapahtumat ovat alkuperäisestäkin teoksesta löydettävissä. Halusin, että jokaisella näkökulmahenkilöllä on oma tabunsa, Pihkanen jatkaa.

– Vaikka Tabu on kirjoitettu 60-luvulla, ovat sen teemat hyvin pitkälti myös tähän aikaan sopivia.

Pihkanen kiittelee Tabun näyttelijäkaartia rohkeudesta ja heittäytymisestä.

– Fiilikset on olleet koko ajan hyvät, vaikka työprosessi on ollut kovin erilainen mihin olen tottunut. Toki aihe on laittanut miettimään, varsinkin kun tuo #metoo-kampanjakin on pyörinyt uutisissa, sanoo Milkaa esittävä Ia Nissinen Tabun syntyvaiheista.

– Lähdettiin harjoittelemaan liikeimprovisaatiolla, joka on minulle henkilökohtaisesti todella miellyttävä tapa, koska olen fyysinen näyttelijä.

Aihe on laittanut miettimään, varsinkin kun tuo #metoo-kampanjakin on pyörinyt uutisissa."

Monien roolien miehet Jukka Hurjanen, Kari Rissanen ja Marko Wilskman toimivat tarinan kertojina ja astuvat myös eri kyläläisten saappaisiin.

– Tabussa tapahtuu ikään kuin seksuaalisen himon, primitiivisen himon ja uskonnollisen yhteisön yhteentörmäys. Ihmisiä kuvataan tässä niitä nimenomaan niiden himojen ja halujen kautta, sanoo Hurjanen.

Sekä äidin että tyttären rakastajana, Kristus-Perkeleenä nähdään Charlie Nevander. Äitiä esittävä Riitta Selkälä kertoo roolihahmostaan näin:

– Äiti on leski, joka on tottunut pärjäämään yksin, mutta kuitenkin rukouksissaan toivoo rakkautta. Hän on hämillään ja onnellinen kun rakkauden saa. Mutta samalla myös huolissaan tyttärestään.

Kenen tarina sitten on totta?

– Totta on aina se, mitä me juuri sillä hetkellä nähdään ja tehdään ja koetaan. Jokaisella on se oma totuutensa. Tulette näkemään tarinan monesta eri näkökohdasta, katsokaa rauhassa ja miettikää miten se teihin vaikuttaa ja keskustelkaa siitä. Nämä ovat tärkeitä teemoja ja niistä voi hyvin jatkaa keskustelua pidemmällekin, sanoo Selkälä.

Kumpi on satuttavampaa, vaikeista asioista puhuminen vai niistä vaikeneminen?"

Minkälaisia kysymyksiä Pihkanen toivoo katsojissa heräävän?

– Minua ovat aina kiehtoneet ja kiinnostaneet erilaiset Tabut ja ne herättävät minussa kysymyksiä, joita toivon myös näytelmän katsojissa heräävän. Miksi joistakin asioita ei puhuta, vaikka kaikki tietävät niiden olemassa olon? Millaisista asioista ei yleensä puhuta ja miksi? Miten tabut vaikuttavat ihmisten elämään ja heidän henkiseen hyvinvointiin? Kumpi on satuttavampaa, vaikeista asioista puhuminen vai niistä vaikeneminen?  Mitä enemmän minulle itselleni on tullut elämänkokemusta, sitä enemmän tabut ovat ruvenneet häiritsemään minua. Ajattelen, että usein olisi parempi nostaa kissa pöydälle ja ottaa ikävät asiat puheeksi, kun piilotella niitä. Uskon, että asioiden salailu vie paljon enemmän energiaa, kuin niiden julkituominen. On kuitenkin asioita, jotka voivat olla jollekin niin kipeitä, ettei niistä voi puhua. Silloin ei ole hyvä, että ulkopuolinen ottaa asiat väkisin puheeksi. Milloin jokin tabu on tarpeellinen suoja, milloin on paras avata suunsa? Ja ennen kaikkea, mitä tabuja minulla on ja miksi, Pihkanen sanoo.

Hän toivottaa katsojat avoimin, kiinnostunein mielin katsomaan. Vaikka teemat ovat rankkoja, ei huumoriakaan ole unohdettu.

– Toivottavasti katsojat lähtevät teatterista miettien, että ovat saaneet ajattelemisen aihetta ja uusia näkökulmia.

Tabu saa ensi-iltansa Teatteri Kultsassa (Käenkuja 6–8) 24.2.2018.
Timo K. Mukan romaaniin Tabu pohjautuen. 
Ohjaus ja dramatisointi: Tuija Pihkanen.
Valosuunnittelu: Börje Flood ja Juha Ranta.
Äänisuunnittelu: Jorma Hellström.
Rooleissa: Ia Nissinen (vier.), Riitta Selkälä, Charlie Nevander, Jukka Hurjanen, Kari Rissanen, Marko Wilskman.

Esitykset: la 24.2. / ke 28.2. / to 1.3. / to 8.3. / pe 9.3. / ke 14.3. / to 15.3. / la 17.3. / to 22.3. / pe 23.3. / ke 28.3. / to 29.3. / to 5.4. / pe 6.4. / la 7.4.
Esitykset kello 19.00. Esityksen kesto n. 2 h, sisältää väliajan.
Liput ennakkoon 15 € / 12 €, www.teatterikultsa.fi.
Ovelta 17 € / 14 €.

 
Teksti: Heini Reynolds
Kuvat: Paddy Reynolds

Teatteri Kultsa

Aikaisempia kirjoituksia

Teatteri Kultsa

Teatteri Kultsa on tekijöidensä näköinen harrastajateatteri, jossa teatteri tuotetaan alusta loppuun asti itse. Vaihtuvat tekstit, ohjaus, näyttelijäntyö, lavastus, puvustus ja musiikki tarjoavat katsojille rohkeasti erilaisia, taiteellisesti korkeatasoisia ja ennen kokemattomia elämyksiä. Teatteri Kultsa on toiminut Helsingin teatterielämän väripilkkuna jo vuodesta 1959 asti. 

Teatteri muutti elokuussa 2012 takaisin Katri Valan puiston väestönsuojaan (Käenkuja 6-8), jossa se toimi vuosina 1994-2004. Teatterilla on jäseniä yli 70.

Kultsalaisia yhdistää rakkaus teatteriin – ja intohimolla tuotetaan myös unohtumatonta teatteria yleisölle ja tekijöille. Ohjelmistossa vaihtelevat valtavirrasta erottuvat harvinaisuudet, kultsalaisten kirjoittamat näytelmät ja tutut klassikot. Onpa mukaan mahtunut esimerkiksi Väinö Linnan Päämäärä-tekstin Suomen teatterikantaesityskin!

www.teatterikultsa.fi

Uusimmat mielipiteet