Jukka Oksaharju

Suomalaisen osakesäästäjän Waterloo

Valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan hallitus päättää sijoitustilien toteuttamisesta ensi kesänä. Todennäköisesti tili olisi sellainen, että sen sisällä osakesäästäjä voisi käydä kauppaa verovapaasti, mutta vero maksettaisiin, kun tililtä nostettaisiin ulos voittoa.

Nykysysteemissä piensijoittaja pääsee jakamaan suorien sijoitustensa voiton verokarhun kanssa heti. Tämä on ohjannut massiivisia määriä säästöjä pankkien hintaviin tuotteisiin, joiden verokohtelu on poikkeava.

Nyt jos koskaan tavallisella kuolevaisella on mahdollisuus saada veroneutraali tapa suoriin osakesijoituksiin. Nykyinen järjestelmä suorastaan työntää kansalaisten sijoitusvaroja vakuutuskuoriin. Vähemmän valistuneiden piensijoittajien kohdalla pääomat sujahtavat pankin kultakaivosbisnekseen eli rahastoihin.

Isänmaan kehityksen kannalta sijoitustili toimisi positiivisena kannustimena omistajuuteen. Sijoitustilillä piensijoittaja voisi hienosäätää osakeomistuksiaan eli ostaa ja myydä osuuksia yrityksistä pitkäjänteisesti, kasvattamalla säästöjä korkoa korolle.

Jos piensijoittaja ei ennen viikatemiehen kohtaamista ymmärrä nostaa tuottojaan käyttöön eli lisätä säästöjen avulla kulutustaan, on viimeisessä kurvissa vastassa perintöverotus. Yhteiskuntaa on vaikeaa nähdä häviäjänä.

Sijoitustili olisi tulonsiirto pankeilta tavalliselle kansalle. Ja myös verottajalle. Keskustelun saadessa yhä kovempia kierroksia jokaisen pitää ymmärtää, ettei sijoitustilin toteutuminen palvelisi pankkien eikä vakuutusyhtiöiden etuja. Hyväuskoisia piensijoittajia puhtaalla omatunnolla rahastavien pankkien omien rahastojen kaupitteleminen hankaloituisi sijoitustilien lanseerauksella peruuttamattomasti. Jo nyt pankkien pikkupomot ovat nostaneet verbaaliset peitsensä tanaan sosiaalisen median taistelukentillä.

 

Tähän asti rahastoja ja vakuutuskuoria on voitu markkinoida sillä, että niiden sisällä osakkeita on saanut ostaa ja myydä ilman tuotteen osuudenomistajan verotuksen realisoitumista.

Sijoitustili voisi tarjota jatkossa saman mahdollisuuden, mutta murto-osan kustannuksilla. Todellisissa vuosikuluissa pilkku voisi pyöreästi vaihtaa paikkaa 2,0 prosentista 0,2 prosenttiin.

Tässä asiassa varsinkin pieni- ja keskituloisen äänestäjäkaartin edusta kiinnostuneilla kansanedustajilla on tilaisuus muuttaa sanat teoiksi.

 

Kolme viisautta:

Sijoitustilin on oltava yksinkertainen, jotta se käytännössä toimii suuren yleisön vaihtoehtona.

Suunnittelussa oleva uudistus tukisi pääomien ohjautumista kasvaviin kotimaisiin listayrityksiin.

Matalien korkojen ja kiristyvän lainasääntelyn aikakaudella perinteinen rahasto on finanssialan kruununjalokivibisnes. Siksi lobbaaminen kustannustehokasta sijoitustiliä vastaan lienee vielä armotonta.

Jukka Oksaharju

Aikaisempia blogikirjoituksia

Jukka Oksaharju

Jukka Oksaharju on Nordnetin osakestrategi ja sijoituskirjailija. Hänen omassa sijoitussalkussaan on osakkeita runsaan puolen miljoonan arvosta ja kaksi asuntoa. Oksaharju kommentoi tässä blogissa talouden menoa piensijoittajan näkökulmasta.


Uusimmat blogit