Toimitukselta

Pykätään hyytävän tyylikäs museo

(PÄÄKIRJOITUS)

Korjasin alkuvuodesta yhden puutteen sivistyksessäni ja vierailin Arkkitehtuurimuseossa. En ole vieläkään toipunut järkytyksestä, jonka museon ummehtuneisuus sai aikaan.

Puhtaista linjoistaan ja maailmanmaineestaan tunnettu suomalainen arkkitehtuuri oli ahdettu yhteen tunkkaiseen pieneen saliin, joka oli vielä kutistettu sermeillä, joiden taakse oli ilmeisesti tehty työskentelytiloja.

Esillepanokin oli kuin raikas tuulahdus 1960-luvulta. Voi vain kuvitella, millainen mielikuva museoon vaeltaville arkkitehtuurituristeille jää huippuosaamisestamme.

Kasarmikadun rakennus ei vain toimi museona. Suurimman osan tiloista vie mahtipontinen portaikko. Mihin ihmeeseen tämä talo on edes tarkoitettu?

Omituisen talon arvoitus ratkeaa, kun kuulee että Magnus Schjerfbeckin suunnittelemasta, alun perin tieteellisille seuroille 1899 valmistuneesta rakennuksesta toteutettiin vain keskiosa.

Onneksi valtio ja Helsinki pohtivat yhdessä Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon säätiöiden kanssa, voisiko ja kannattaisiko museot lyödä yhteen. Upean Designmuseonkin tilat ovat käymässä pieniksi.

Mikään taho ei ole vielä virallisesti ottanut kantaa siihen, tarvittaisiinko yhdistetylle museolle uudisrakennus ja minne sellainen pitäisi tehdä.

Kauppatorin ja Etelärannan kehittäminen ovat junnanneet vuosikymmeniä, joten olisiko nyt aika täräyttää uusi museo Guggenheimille varatulle tontille ja luoda siihen suomalaisen arkkitehtuurin ja designin arvoinen hyytävän tyylikäs museo.

Jukka Hämäläinen

Toimitukselta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet