Toimitukselta

Puolet helpottaisi irtisanomista

(PÄÄKIRJOITUS) Vappupuheiden lomassa julkaistiin gallup, jonka tulosta ei juuri sivuttu puheissa, vaikka aihe oli mitä kuumottavin. Uutissuomalaisen vapunpäivänä julkaiseman kyselytutkimuksen mukaan joka toinen suomalainen olisi valmis helpottamaan kaikkien yritysten mahdollisuutta irtisanoa työntekijä niin sanotuilla henkilöperusteilla. Kolmannes kaikista vastaajista oli irtisanomisen helpottamista vastaan. Hallitushan sopi kehysriihessään yksilöllisen irtisanomisen perusteiden keventämisestä alle 20 hengen yrityksissä.

Uutinen Uutissuomalaisen gallupissa ei ollut se, että eniten irtisanomisen helpottamisen puolella olivat puoluekentästä kokoomuksen kannattajat (86 prosenttia) sekä ammattiryhmistä ylemmät toimihenkilöt (64 prosenttia) ja yrittäjät (60 prosenttia). Keskustankin kannattajista kaksi kolmasosaa oli irtisanomisen helpottamisen kannalla.

Irtisanomisen helpottaminen kaikissa yrityksissä ei saanut täystyrmäystä oppositiopuolueidenkaan kannattajilta. Perussuomalaisten kannattajista 49 prosenttia ja vihreiden kannattajista 46 prosenttia oli valmis keventämään irtisanomisperusteita. Sosiaalidemokraattien kannattajista helpottamisen kannalla oli 39 prosenttia ja vasemmistoliiton kannattajista 35 prosenttia.

Gallupissa henkilöön liittyvinä perusteina mainittiin vastaajille esimerkiksi velvollisuuksien laiminlyönti, epäasiallinen käytös ja luvaton poissaolo. Nämä ongelmat ovat tuttuja työpaikoilla, joilla työt eivät aina jakaudu tasan ja joilla löytyy myös niitä, joiden tekemättömät työt jäävät toisten kontolle. Näihin voidaan puuttua nykylainsäädännönkin puitteissa, mutta silti gallupvastaajien valmiutta irtisanomisen helpottamiseen voidaan pitää yllätyksenä.

Mikko Heino

Toimitukselta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet