Mikko HeinoKirjoittaja on Helsingin Uutisten, Länsiväylän ja Vantaan Sanomien päätoimittaja.

Sote-muuri on alkanut rakoilla

(PÄÄKIRJOITUS) Pääkaupunkiseudun neljän kaupungin valtuustot kokoontuvat tiistaina yhteiseen tapaamiseen Vantaalle keskustelemaan sote- ja maakuntauudistuksesta. Jos jo aiemmin neljän eri kaupungin ja eri puolueiden kantojen yhteensovittaminen vaikutti osin haasteelliselta, niin kulunut viikko ei ainakaan asetelmaa helpottanut, sillä soten vastainen muuri on alkanut rakoilla Espoossa ja Vantaalla.

Sote-kapinaa on johtanut Helsinki ja sen kokoomuslainen pormestari Jan Vapaavuori. Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi huhtikuun alun kokouksessaan lähes yksimielisesti lausunnon, joka tuomitsi hallituksen suunnitelmat. Lausuntoa vastaan äänestivät vain keskustan ja sinisten valtuutetut.

Jo tuolloin Espoon kaupunginhallituksen kokoomuslainen puheenjohtaja Markku Markkula kritisoi Vapaavuoren toimia, varsinkin Helsingin pormestarin hallitukselle esittämää pääkaupunkiseudun omaa maakuntaa. Viime maanantain kokouksessaan Espoon kaupunginhallitus päättikin niukasti äänin 8–7 pyöristää virkamiesten laatiman sotekriittisen lausunnon kulmia. Päätös syntyi hallituspuolueiden kokoomuksen, sinisten ja keskustan äänin.

Espoon kokoomuksessa sanan säilän tylsyttämistä perusteltiin sillä, että on parempi olla rakentavan kriittinen ja esittää korjattavia kohtia kuin vaatia yksiselitteisesti uudistuksen perumista. Viimeisen sanan Espoon sote-kannasta sanoo kaupunginvaltuusto tiistaina.

Espoon kaltaisia äänenpainoja on tällä viikolla kuulunut myös Vantaan kokoomuksesta. Pari valtuutettua on kaivannut kritiikin lisäksi myös ratkaisuehdotuksia.

Vantaalla on luvassa mielenkiintoinen tiistai-ilta, jossa huomiota kerää ennen kaikkea kokoomuksen jäsentenvälinen vääntö.

Mikko Heino

Mikko Heino

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet