Mikko Välimaa

Tuntemattomalle opettajalle

(PÄÄKIRJOITUS) Lauantaina koittaa jälleen se riemukas hetki, kun sadat tuhannet lapset ja nuoret painavat päähän valmistujaislakkinsa tai kirmaavat peruskoulusta kesälomalle.

Suvivirren soidessa parhaiksi arvioinut puristavat kädessään stipendejä tai kiitettäviä todistuksia. Palkittujen kanssa pitkän työn tehneet opettajat saavat olla aiheesta ylpeitä.

Mutta on myös suuri joukko lapsia ja nuoria, joiden todistuksissa on pitkä seiskojen rivi. Heidän opettajiaan julkisuudessa harvoin kiitellään. Nyt on sen aika.

Kiitos sinulle tuntematon opettaja, joka olet jaksanut puskea läpi talven rasavillin luokkasi kanssa.

Kiitos sinulle, jonka kärsivällisyys on riittänyt, vaikka luokan melutaso ei ole antanut mahdollisuuksia toteuttaa uuden opetussuunnitelman mukaisia menetelmiä.

Kiitos sinulle, joka olet herkeämättä puuttunut kiusaamiseen.

Kiitos sinulle, joka jaksoit jankuttaa, että ruotsia ja matikkaa tarvitaan ihan oikeasti. Kiitos, kun et päästänyt oppilastasi menemään siitä, mistä aita on matalin, vaan innostit yrittämään parempaa.

Kiitos sinulle monikulttuurisen luokan opettaja, joka kieli- ja kulttuurihaasteista huolimatta näet lapsessa ihmisen, etkä hänen taustaansa.

Kiitos sinulle tuntematon opettaja, joka emeritusprofessori Kari Uusikylän tavoin näet potentiaalia myös seiskan saavassa lapsessa.

– Seiskan todistus ei tarkoita seiskan lasta, Uusikylä muistuttaa myös vanhempia (HU verkko 28.5.2018).

Sinulle kuuluu kiitos, sillä sinä kannat koko Suomen hyvinvoinnin tulevaisuutta harteillasi.

Mikko Välimaa

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet