Kallion kulttuuriverkosto

Elokuvia maasta, ilmasta ja mereltä

Lucky-elokuva tekee kunniaa veteraaninäyttelijä Harry Dean Stantonille.

Magnolia Pictures

Kesäkuun alku tuo elokuvateattereihin elokuvan, joka on rakennettu konkarinäyttelijän persoonan mukaisesti. Lisäksi tarjolla on unkarilainen elokuvakummajainen sekä meriseikkailu, joka perustuu tositarinaan.

Lucky on mittatilaustyönä tehty elokuva viime syksynä kuolleelle Harry Dean Stantonille. Tämän kuudella vuosikymmenellä näytelleen veteraanitäyttelijän elämäntyötä kunnioittavan elokuvan on ohjannut John Carroll Lynch.

Lucky on myös luonnerooleistaan tunnetun kulttinäyttelijän ensimmäinen päärooli sitten Wim Wendersin Paris, Texas (1984) ja tälle ohjaukselle Lynchin työ on myös paljon velkaa.

Stanton on elokuvassa siis tuttuun tapaan oma itsensä; karukasvoinen ja vähäilmeinen. Sitä on myös koko elokuva, jossa eletään elämää pienessä erämaakylä pahasessa. Elo on verkaista ja kaikki tuntevat toisensa. Ihmiset kokoontuvat pitkin päivää ja päivästä toiseen kylän kuppilassa.

Lucky on huolellisesti rakennettu kokonaisuus, josta on helppo pitää. Elokuvan tekijäkaartiin on haalittu muitakin pitkän uran tehneitä näyttelijöitä, muiden muassa Ron Livington vakuutusasiamiehenä, Ed Begley Jr lääkärinä ja onhan siellä myös ohjaaja David Lynch Howard- herran roolissa. Yhtä herttaisia ovat myös elokuvan naishahmot, kuten kuppilan tarjoilija (Yvonne Huff) ja kapakan omistajatar (Beth Grant).

Hyvin arvattavaa on, että elokuvassa, jossa pääroolissa on mies, jonka elämän peräseinä näkyy, pohditaan myös kuolemaa ja elämäntarkoitusta. Sekin istuu hyvin elokuvan verkkaiseen kerrontaan. Mutta täyteen kukkaan elokuva ei kuitenkaan puhkea. Luckyn tyylisen elokuva kaipasi kuitenkin hieman mausteeksi ristiriitaa, niin hahmoihin kuin tarinaan.  Nyt menään vähän kuin Strömsössä.

Stanton pääsee myös näyttämään muusikon taitojaan. Laulukohtaus jättää päälle liimatun maun, taidokkuudestaan huolimatta. Käsikirjoittajat Logan Sparks ja Drago Sumonjan, sekä ohjaaja Lynch ovat rakentaneet elokuvansa kuitenkin aivan liikaa legenda Harry Dean Stantonin persoonaa kunnioittain ja hänen ehdoillaan: mitää riskejä ei oteta.

3,02 tähteä

*

Kornél Mundruczó on noussut Unkarin kansainvälisesti tunnetuimmaksi elokuvantekijäksi. Hänet muistetaan ennen kaikkea White God -elokuvasta, jossa kodittomat koirat nousivat kapinaan. Siinä terävä yhteiskuntasatiiri napsahti kivasti maaliin.

Nyt Suomeen saapuu Mundruczó uusin työ, vuonna 2107 valmistunut Jupiterin kuu. Nyt ei oikein kolise edes maalinkehykset, niin outoihin vesiin kimurantisti hän vie ohjauksensa. Elokuvan lähtökohtana on todella polttava eurooppalainen aihe: maanosaa ravisteleva pakolaiskriisi.

Pakolaiset ovat Mundruczón elokuvan keskiössä, mutta pakolaisuus ei ole lopulta elokuvan juttu. Mundruczó ja käsikirjoittaja Kata Weber yhdistelevät Jupiterin kuussa lähes kaikki mahdolliset elokuvagenret, on fantasiaelokuvaa, poliittista trilleriä, toimintaa... Lisäksi  Jupiterin kuuhun tungetaan monia muitakin teemoja, uskonnosta, korruptioon ja ihmiskohtaloihin. 

Tämän hämmentävän paketin alle ja sen vertauskuviin on jäänyt niin paljon, että itse tarinankerronta on lopulta kovin hentoinen. Elokuvan parhautta on loistelias kameratyöskentely. Elokuvan hätkähdyttävimmät kuvat ovat tietenkin Aryanin (Zsombor Jégeron) lentokohtaukset. Tämän kyvyn Aryan saa, kun rajanylitys tilanteessa hän saa luodista.

Jupiterin kuu on kieltämättä pettymys onnistuneen koiraelokuvan jälkeen. Mundruczó uutuus on lähinnä hukattuja mahdollisuuksia, jossa ohjaaja tuhoaa monta hyvää elokuvaideaa kerralla - harmi.

2,35 tähteä

*

Baltasar Kormákur on yksi osoitus hämmästyttävästä pikkuvaltio Islannin taiteellisesta osaamisesta. Kormákur on moniosaajaa: elokuvaohjaaja, -näyttelijä, -tuottaja sekä käsikirjoittaja. Hän on elokuvien lisäksi ohjannut teatterinäytelmiä kotimaassaan sekä ulkomailla.

Miehen kyvyt ohjaajana on huomattu ja hänellä on jo takanaan pitkä ura myös kansainvälisenä elokuvaohjaajan. Se ura on tosin hieman epätasainen, parhaat työtä ovat edelleen kotimaan kamaralla tehdyt työt.

Kormákurin uutuus Adrift perustuu tositarinaan, jossa juuri rakastunut pariskunta Richard (Sam Claflin) ja Tami (Shailene Woodley) lähtevät ylittämään merta ja joutuvat myrkyn yllättämäksi. Alus tuhoutuu ohjauskelvottomaksi. Elokuva alkaa onnettomuuden jälkimainingeista ja etenee takautumina seuraten Tamin ja Richardin suhteen kehittymisestä päätyen sananmukaisesti myrskyn silmään, jonka seurauksena alus ajelehtii yli kuukauden merellä.

Adrift on aivan kelpo seikkailuelokuva, mutta ei erotu kuitenkaan vastaavien elokuvien joukosta merkittävänä elokuvakokemuksena. Outolintu -elokuvista tuttu Shailenen Woodley tekee kuitenkin onnistuneen roolin merellä elämästään kampailevan Tami Oldhamin roolissa. Lahjakkaan Baltasar Kormákur suurta kansainvälistä läpimurtoa joudutaan kuitenkin edelleen odottamaan.

3,00 tähteä

Juhani Styrman

https://www.rivierakallio.fi/Event/11298/

 

 

 

Kallion kulttuuriverkosto

Aikaisempia kirjoituksia

Kallion kulttuuriverkosto

Kallion Kulttuuriverkosto ry (KKV) on kaupunkikulttuuriyhdistys, joka tukee Kallion alueella vaikuttavien toimijoiden verkostoitumista ja samalla edistää ja kehittää monipuolista kaupunkikulttuuria. KKV pyrkii toimimaan luovalla ja raikkaalla tavalla ja  tuomaan esiin uusia näkökulmia. Kulttuuriverkoston tavoite on myös saada konkreettisia tuloksia aikaan sosiaalisesti ja henkisesti rikkaamman asuinympäristön puolesta.

KKV:n näkyvintä toimintaa ovat kaupunkifestivaalien ”Kallio Kukkii” ja ”Kallio Kipinöi” organisointi. Lisäksi Kulttuuriverkostolla on yhteistyöhanke ”Kallion Kävelyfestivaali”  Kohtaamispaikka Myötämäen kanssa.  Kävelyfestivaali on tapahtuma, jossa toteutetaan teemallisia ja opastettuja kävelykierroksia Kalliossa ja sen lähialueella kerran kuukaudessa. Kallion Kulttuuriverkosto on palkittu vuonna 2009 Radio Helsingin ja HS:n Nyt-liitteen Unelmien Helsinki-palkinnolla: ”KKV on tehnyt Helsingin paremmaksi paikaksi asua ja elää.”

www.kallionkulttuuriverkosto.fi

Uusimmat mielipiteet