Jussi Vehkasalo

Puotinharjun Puhos on uuden ajan äärellä

(PÄÄKIRJOITUS)

Puotinharjun ostoskeskuksen eli Puhoksen ensimmäinen osa oli valmistuessaan vuonna 1965 uuden ajan airut kaupan maailmassa. Viuhkamainen rakennus pyörylöine sisäpihoineen ja suihkulähteineen houkutteli väkeä ostoksille kauempaakin.

Puhoksen viereen valmistui 1980-luvulla kauppakeskus Itäkeskus, joka on vuosien saatossa laajentunut nykyisiin mittoihinsa. Puhos jäi Itäkeskuksen eli nykyisen Itiksen yhä synkempään varjoon vuosikymmenien kuluessa.

Vanhimmasta Puhoksen osasta on muotoutunut kauppapaikka, jossa sekä kauppiaat että asiakkaat ovat valtaosin maahanmuuttajataustaisia. Vanhin osa on rapistunut ja kaipaa kipeästi remontointia. Puhoksen kehitys nytkähti eteenpäin, kun osa ostoskeskusyhtiön omistajista teki esisopimuksen osakkeidensa myynnistä kiinteistösijoitus- ja kehitysyhtiö NREP:lle (HU 26.–27.5.).

Kaupunkiympäristölautakunta käsitteli 5. kesäkuuta suunnitteluvaraushakemusta, jonka on tehnyt NREP-konserniin kuuluva NSF III Finland Advisory Oy. Hakemuksen mukaan NREP pyrkii ratkaisemaan Puhoksen tilanteen tavalla, joka palvelee Helsingin kaupungin, Puhoksen nykyisten omistajien sekä vuokralaisten ja laajemmin Itä-Helsingin intressejä.

Ratkaisuesityksen mukaan NREP remontoisi Puhoksen vanhimman osan kustannuksellaan ja yhteistyössä nykykäyttäjien kanssa. Tilojen vuokraaminen nykyisille yrittäjille alle markkinahintaan olisi mahdollista Puhoksen tontin muut rakennukset purkamalla, alueen kaavoittamisella ja tonttien luovuttamisella ensisijaisesti vapaarahoitteiseen asumiseen.

Mielenkiintoinen kuvio, nähtäväksi jää, toteutuuko?

Jussi Vehkasalo

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet