Mikko HeinoKirjoittaja on Helsingin Uutisten, Länsiväylän ja Vantaan Sanomien päätoimittaja.

Kesäsään mieli on arvaamaton

(PÄÄKIRJOITUS) Mittaushistorian lämpimin toukokuu. Korkein mitattu keskilämpötila. Eniten toukokuisia hellepäiviä. Poikkeuksellisen pitkä kuivuusjakso.

Päättyneen toukokuun sää oli monin tavoin todellakin poikkeuksellinen kuten ylle kirjoitetut Ilmatieteen laitoksen poiminnat osoittavat. Poikkeuksellisuutta vahvistaa se, että vertailukelpoinen mittausaineisto alkaa niinkin pitkältä kuin 1900-luvun alusta.

Kesälaitumille lähteneet koululaiset pääsivät tällä erää nauttimaan täysin rinnoin lämpöaallosta vain päättäjäisviikonloppuna. Ensimmäisellä varsinaisella lomaviikolla katukuvaan ilmestyivät sitten jo kevyttoppatakitkin, kun kelit vaihtuivat perinteisempään suomalaiseen kesäsäähän.

Suomalaisen julkisen keskustelun vuodenkiertoon kuuluu vakioaiheena vaatimus koulujen loma-aikojen siirrosta. Yhtenä perusteena käytetään suurimman lomasesongin harmonisoimista manner-Euroopan kanssa, kun Suomi nyt laittaa kesävaihteen silmään heinäkuuksi ja muu Eurooppa kuukautta myöhemmin. Tähän liittyen siirtovaatimusta on perusteltu myös sesonkityövoiman saatavuudella loppukesästä, kun Suomeen vielä saapuu ulkomaalaisia kesälomailijoita.

Toinen peruste vaatimukselle loma-aikojen siirrosta on ollut sää. Kesäkuinen koleus on yleensä ollut omiaan tehostamaan siirtovaatimuksia, ja lisäpontta on usein saatu elokuun kauniista loppukesän päivistä.

Toukokuussa oli sentään hiljaisempaa eikä kukaan ehtinyt ehdottaa lomien aikaistamista, vaikka kouluissa ja työpaikoilla kärvisteltiin pitkään lämpöaallon keskellä. Suomalaisen kesäsään mieli on sen verran arvaamaton ja herkästi vaihteleva, että pelkästään sen varaan ei koulujen loma-ajan siirtoa kannata laskea.

Mikko Heino

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet