Kallion kulttuuriverkosto

Helsinginkatu oli talviurheilukatu; kuvat kertovat kadun mäkihyppy historiasta

Alppilan mäki valmistui 1905 Helsingin Alppilaan ja sen mäkiennätyksen mainitaan olleen 25 metrin paikkeilla, mutta puhutaan jopa 35-metristä ilmalennoista. Kuvassa mäki iltavalaistuksessa helmikuussa 1934.

Pietinen / Museovirasto

Harvalla Helsinginkatua tänään tallaavalla tulee mieleen, että Hesarin kulmilla on ollut aikoinaan melkoinen mäkihyppy villitys. Mutta näin on vaan ollut: kadun varren kalliolta on liidelty suksien varassa ilmalentoja jo yli 100 vuotta sitten.

Suomalainen mäkihyppykulttuurin synnyin kehto keinahtelee pääkaupungissa. Mäkihyppy rantautui Helsinkiin jo 1800-luvun viimeisinä vuosina. Suomen yksi ensimmäistä piirustusten mukaan rakennetuista hyppyreitä valmistui 1905 Helsingin Alppilaan ja sen mäkiennätyksen mainitaan olleen 25 metrin paikkeilla, mutta puhutaan jopa 35-metristä ilmalennoista. Alppilan mäki purettiin 1939.

Suurin hyppyrimäkien kultakausi sijoittuu sotien jälkeen 40-luvun ja 50-luvun molemmin puolin ja vielä 60-luvun alussa mäenlasku oli voimissaan talviliikunta muotona Stadissa. Puurakenteisia hyppyrimäkiä oli lähes jokaisessa kaupunginosassa ja parhaissa jopa parikin. Helsingin hyppyrimäkikulttuuri oli pitkään vireämpää kuin missään muualla Suomessa.

Kallio ja Alppila olivat merkittäviä mäkihyppy kaupunginosia aina 1950-luvulle saakka. Ensimmäisiä virallisia hyppypaikkoja1900-luvun alussa oli Brahen kentän laidalle, nykyisen Aleksis Kiven koulun puoleinen mäentöyräs. Hesarin kulmien mäenlasku toiminta siirtyi vuonna 1934 niin sanottuun Hesarin hyddaan, jonka koopiste (kriittinen piste) oli 18 metriä.

Nykyisen Tauno Palon puiston länsikulmassa sijainnut mäki toimi aina vuoteen 1959 saakka. Mäen alastulorinteen jäänteitä on vieläkin havaittavissa. Stadin mäkihyppykulttuuri alkoi kuihtumaan 1960-luvulla. Keskeinen syy oli Etelä-Suomen oikukkaat talvet.

Alppilan mäki sijaitsi ravintola Alphyddan vieressä. Siitä tulee Stadin slangiin hyppyrimäkeä tarkoittavat sanat hydda tai hynda. Myös Alppilan komean mäen alastulorinne on vielä tunnistettavissa Alppipuistossa.

 

(Lähde: Stadin hyddat ennen ja nyt)

 

Kallion kulttuuriverkosto

Aikaisempia kirjoituksia

Kallion kulttuuriverkosto

Kallion Kulttuuriverkosto ry (KKV) on kaupunkikulttuuriyhdistys, joka tukee Kallion alueella vaikuttavien toimijoiden verkostoitumista ja samalla edistää ja kehittää monipuolista kaupunkikulttuuria. KKV pyrkii toimimaan luovalla ja raikkaalla tavalla ja  tuomaan esiin uusia näkökulmia. Kulttuuriverkoston tavoite on myös saada konkreettisia tuloksia aikaan sosiaalisesti ja henkisesti rikkaamman asuinympäristön puolesta.

KKV:n näkyvintä toimintaa ovat kaupunkifestivaalien ”Kallio Kukkii” ja ”Kallio Kipinöi” organisointi. Lisäksi Kulttuuriverkostolla on yhteistyöhanke ”Kallion Kävelyfestivaali”  Kohtaamispaikka Myötämäen kanssa.  Kävelyfestivaali on tapahtuma, jossa toteutetaan teemallisia ja opastettuja kävelykierroksia Kalliossa ja sen lähialueella kerran kuukaudessa. Kallion Kulttuuriverkosto on palkittu vuonna 2009 Radio Helsingin ja HS:n Nyt-liitteen Unelmien Helsinki-palkinnolla: ”KKV on tehnyt Helsingin paremmaksi paikaksi asua ja elää.”

www.kallionkulttuuriverkosto.fi

Uusimmat mielipiteet