Kaisa Paastela

Rauhallisempaa kesää kaikille

(PÄÄKIRJOITUS)

Pyöräilijöiden käytös liikenteessä on viime viikkoina puhuttanut kiivaasti. Toissa viikolla Helsingin poliisi tehovalvoi pyöräilijöitä. Liikennesäännöistä piittaamattomia jäi haaviin paljon. Huomautuksia etenkin jalkakäytävillä ja suojatiellä ajamisesta jaettiin yli 1 300.

Keskustelu velloi muun muassa Twitterissä ja Helsingin poliisin Facebookissa. Osa ihmetteli, miksei poliisin julkaisemien kuvien väärinpysäköineitä autoilijoita huomauteta.

Pyöräilijät muistuttivat, että ajoradalla Helsingissä pyöräily on usein riski. Kävelijöitä ja autoilijoita tuskastuttavat ”spandex-ohjukset”. Puikkelehtiminen jalkakäytävälle tai suojatien eteen jätettyjen autojen seassa ärsyttää sekin.

Kun Vantaan ja Helsingin rajalla tapahtui kesäkuun alussa vakava pyöräilijän ja autoilijan törmäys, ja fillaroijan ilmalento tallentui sivullisen kojelautakameraan, jaettiin videota somessa jopa vahingoniloisin saatesanoin. ”Siitäs sai.”

Iltalehden haastattelemat asiantuntijat totesivat, että väistämisvelvollisuus olisi ollut kääntyvällä autoilijalla, joskin pyöräilijää oli tämän kovan vauhdin vuoksi vaikea havaita.

Pyöräilijä selvisi pahannäköisestä onnettomuudesta ilmeisesti ilman vakavia vammoja. Somettajien suhtautuminen oli kuitenkin ala-arvoista. Samantapainen käytös pursuaa kaduille.

Helsingin poliisi totesi kohtaavansa säännöllisesti eriasteista liikenneraivoa. ”Kaikki ovat omasta mielestään oikeassa, ja omista oikeuksista pidetään itsepintaisesti kiinni. Pahimmillaan joku vammautuu tai kuolee”, kirjotti virkavalta, ja peräänkuulutti asennemuutosta ja kaikille rauhallisempaa kesää. Siitä on helppo olla samaa mieltä.

Kaisa Paastela

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet