Sanna JomperoKirjoittaja on Helsingin Uutisten toimittaja.

Suokissa asumisella on kova hinta

Helsingin Uutiset kertoi viime viikolla (HU 27.6.) Suomenlinnan hoitokunnan omistamista vuokra-asunnoista.

Unescon maailmanperintökohteen asuntojen ikkunoiden väleihin tupruttaa talvisin lunta, kellareissa on hometta ja useissa asunnoissa on sisäilmaongelmia, joista asukkaat saavat oireita. Kuvat asunnoista ovat karua katsottavaa.

 

Olkoonkin, että Suomenlinnan vanhimmat asunnot ovat jopa 1700-luvulta, ei niitä saisi päästä nykyiseen kuntoon. Ristiriitaa lisää se, että vuokrat nousevat jatkuvasti, koska vuokranantajan mukaan ne ovat jääneet jälkeen markkinahinnoista. Tämä ei ole asukkaiden vika, mutta he maksavat korotukset vuokrissaan.

Suomenlinna on aina ollut asuinpaikkana sellainen, että sinne joko halutaan tai sieltä halutaan pysyä kaukana. Ankara ilmasto ja hankalat kulkuyhteydet karsivat vuokralaisia. Suokista ei singahdeta metrolla sinne ja bussilla tänne. Saarella ollaan vuodenaikojen, säiden sekä lauttavuorojen armoilla.

Myöskään miljoona vuosittaista turistia ei varsinkaan kesäaikana tuo mukanaan rauhaa, vaan tölkkejä, melua ja kallioille putoamisvaarassa olevia ihmisiä.

Suomenlinna on yhtä aikaa kaikkea tätä: kaupunginosa, koti ja virkistyspaikka. Mihinkään muuhun kaupunginosaan Helsingissä ei asuntojen keskelle tehdä kesäaikaan niin paljon retkiä kuin Suokkiin.

Suomenlinnassa on mukava viettää kesäpäivää, mutta on hyvä tiedostaa hinta, jonka saarelaiset asumisestaan maksavat. Sitä hintaa ei pitäisi korottaa huonokuntoisilla asunnoilla – vuokrien samaan aikaan noustessa.

Sanna Jompero

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet