Johanna HalavaKirjoittaja on Länsiväylän toimitussihteeri.

Punkkipelolle ei pidä antaa liikaa valtaa

(PÄÄKIRJOITUS) Pelko punkeista ja niiden levittämistä sairauksista varjostaa monen kesälomaa. Helsingin Uutiset kertoi, että Lauttasaaren tutkituista punkeista ei puutiaisaivokuumetta aiheuttavaa TBE-virusta todennettu, mutta Espoosta virusta kantavia punkkeja jo löytyy (HU 27.6.). Moni pohtii, olisiko aiheellista ottaa rokote.

Huolta lisää se, että punkkikannan samoin kuin punkkien maantieteellisen levinneisyyden arvioidaan olevan kasvussa. Tähän vaikuttavat leudommat talvet sekä koirien ja muiden punkkien isäntäeläinten, kuten peurojen määrän lisääntyminen.

Punkit levittävät Suomessa puutiaisaivotulehduksen lisäksi borrelioosia eli Lymen tautia, jota voidaan hoitaa antibiootilla. Puutiaisaivotulehdukseen antibiooteista ei ole apua, mutta sitä vastaan voi suojautua rokotteella. Rokote puolestaan ei suojaa borrelioosilta. Borrelioosiin sairastuneita on Suomessa selvästi enemmän kuin puutiaisaivotulehdukseen sairastuneita.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtava asiantuntija Jussi Sane on muistuttanut, että todennäköisyys sairastua puutiaisaivokuumeeseen on hyvin pieni. Puutiaisaivokuumevirus on harvinainen ja hyvin paikallinen virus, jota vastaan kannattaa THL:n mukaan ottaa rokote jos liikkuu paljon taudin riskialueilla.

Vaikka riski sairastua on pieni, on se silti olemassa. Mutta punkkihysteriaa lienee turha lietsoa tai luonnossa liikkumista vältellä punkkipelon vuoksi, varsinkin jos ei oleile riskialueilla.

Luonnossa liikkuessa punkin puremalta voi suojautua käyttämällä pitkähihaisia paitoja ja pitkälahkeisia housuja. Päivittäinen punkkitarkastus ei auta puutiaisaivokuumeen ehkäisyssä, mutta auttaa suojautumaan borrelioosilta.

Johanna Halava

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet