Johtamisaktivisti Toni HinkkaKirjoittaja toimii suomalaisten johtajien mentorina.

Loman tarve tervettä?

Vuosia kevääni oli raivoisaa loman odotusta. Jaksamiseni venyi vapaita kohti. Maailmani piti olla lomaan valmis. Ei se koskaan valmiiksi tullut. Maali pakeni nopeammin kuin sitä tavoitteleva hyökkääjä. Kun löhöaika koitti, meni viikko tai kaksi sumussa. Loman alkaessa vihdoin purra alkoi jo paluu ahdistaa. Tällaista se oli lähes 30 vuotta. Ei ole enää. Missä vika?

Voin tunnistaa paljon syitä. Asiakasprojektien paineet – aina piti tehdä reippaasti yli odotusten. Eivät ne kuitenkaan ylitekemistä huomanneet, saati arvostaneet.

Osansa oli myös niillä kollegoilla, joiden arvomaailma erosi eniten omastani. Etenkin alisuorittajat ja lupauksenpettäjät, joiden tekemisiä piti paikata.

Pahimpia olivat he, joiden mielestä heidän elämänsä on kurjaa ja jotka varmistivat, että sama tunne jaetaan koko organisaatiossa.

Pääsyyllinen löytyi lopulta korvieni välistä. Itse itselleni asettamat liian lyhyen aikavälin menestymistavoitteet kuluttivat eniten ja estivät menestymisen.

Nyt on toisin. Mikä muuttui? Tätä kirjoittaessani en edes tiedä tarkkaan, koska viitsin jäädä lomalle. Muutama mökkireissu toki on jo kalenterissa, mutta ne hoituvat muutamalla vapaapäivällä. Ehkä muutaman viikon olen kokonaan irti, jos siltä tuntuu. Vapauttava tunne, kun voin päättää – tai olla päättämättä. Miten sen muutin?

Olen oppinut tunnistamaan ja ennen kaikkea kysymään asiakkailta, mikä on toivottu lopputuloksen laatutaso. Sitten teen sen ja vain ihan vähän enemmän. Tyytyväisyys on jopa paljon parempi kuin överiylisuorittamisen aikaan. Kokemus korvaa.

Olen ottanut jo vuosia sitten etäisyyttä ihmisiin, joiden seura saastuttaa sielua. Olen hakeutunut itse muualle tai kun minulla on ollut valta, olen ohjannut heidät uusiin maisemiin. Kaikkien onnellisuus ja tehokkuus on kasvanut. Ehkä heidänkin.

Tärkeintä on kuitenkin ollut armollisuus itseäni kohtaan. Vähemmällä, mutta viisaammin, saa paljon enemmän aikaan.

Minulle tunnin juoksulenkki työajalla kirkastaa ajatuksen ja luo ainakin neljän tunnin edestä lisää tuottavuutta.

Nykyään jokainen työpäiväkin on täyttä elämää. Loma ei ole enää keidas, tai kangastus, autiomaassa.

Johtamisaktivisti Toni Hinkka

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet