Mikko HeinoKirjoittaja on Helsingin Uutisten, Länsiväylän ja Vantaan Sanomien päätoimittaja.

Saako Helsingin henki uuden määritelmän?

(PÄÄKIRJOITUS) Suomi on ensi maanantaina koko maailman huomion polttopisteessä, kun Yhdysvaltain ja Venäjän presidentit tapaavat Helsingissä. Donald Trumpin ja Vladimir Putinin huippukokousta on järjestetty pikavauhdilla, ja tämä näkyy epävarmuutena kaupunkilaisten arjessa. Tietoja poikkeusjärjestelyistä tulee tipoittain, mutta varmaa on se, että Helsinki on maanantaina sekaisin muuallakin kuin Kauppatorin ympäristössä, ja heijastevaikutukset voivat näkyä naapurikaupungeissakin.

Itse kokoustapahtumien lisäksi poikkeusjärjestelyjä aiheuttavat myös mielenosoitukset, joita on luvassa ainakin viisi.

Huippukokous tuo Yhdysvaltain ja Venäjän delegaatioiden lisäksi Helsinkiin tuhansia ulkomaisia toimittajia, joiden toivotaan välittävän Suomi-kuvaa huippukokousuutisten lomassa.

Suomi on ennenkin isännöinyt ulkomaisten valtionpäämiesten huipputapaamisia, mutta tällä kertaa luvassa ei ole katukuvan pikapesua kuten esimerkiksi vuonna 1975 Helsingissä järjestetyn 35 valtionpäämiehen Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökonferenssin aikaan. Tuolloinhan laitapuolen kulkijoita kerättiin kaduilta ja puistoista talteen kaupunkikuvan siistimisen nimissä poliisien ”rupuralliksi” kutsumassa Etyk-puhdistuksessa. Nyt avainsanoja ovat järjestelyjen toimivuus ja sujuvuus, kuten Helsingin myynti- ja markkinointijohtaja Vappu Mänty korosti Ylelle.

Ilmoista ei Helsingin hengen ainakaan pitäisi olla kiinni, sillä presidenttien tapaamispäiväksi on tämänhetkisten ennusteiden mukaan luvassa hellerajaa hipovaa kaunista suomalaista kesäsäätä. Maanantai näyttää, millaisena Helsingin henki jatkossa muistetaan.

Mikko Heino

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet