Jukka Oksaharju

Valtionyhtiöt tulisi poistaa pörssistä

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on tiedottanut pitävänsä väitettä Fortumin painostamisesta Pyhäjoen ydinvoimalahankkeeseen käsittämättömänä. Yleensä valtiomiehet eivät provosoidu, vaikka provosoidaan. Kuitenkin jokin juuri tässä asiassa sai kynnyksen ylittymään.

Uutuuskirja ”Sauli Niinistö – Mäntyniemen herra” sisältää vähemmän mairittelevan jakson Suomen valtion enemmistöomisteisen Fortumin omistajaohjauksesta. Mikäli kirjassa esitetty kuvaa todellisuutta, Fortum talutettiin pelastamaan venäläisen Rosatomin käyntikortti länteen.

Suuressa maailmassa valtionyhtiöillä on politikoitu maailman pitkä sivu, mutta pörssiyhtiöllä tämä olisi muiden omistajien varoilla pelaamista ja kaukana hyvästä hallintotavasta.

Koska järjellä selitettävä vaihtoehtoinen selitys Fortumin sekoilulle puuttuu, saattoi kirjassa kuvattu manööveri todella muodostaa sovinnon eleen Venäjän suuntaan. Koko Fennovoima-hankehan oli kariutua, kun suomalaisomistajat katosivat investointilaskelmien hapantuessa ja aikataulut uhkasivat kaatua kuin dominopalikat.

Fortum oli asettanut Fennovoimaan osallistumisensa ehdoksi rahakkaat vesivoimakaupat Venäjällä. Fortumin suunnitelmassa se olisi tahkonnut rahaa ja venäläiskumppanit olisivat saaneet strategisen pilotin länsimaihin. Vesivoiman arvo olisi ollut Seligsonin salkunhoitaja Anders Oldenburgin mukaan pohjoismaisin arvostuksin 6,3 miljardia euroa. Näissä vesissä kyllä isompikin lohi ui, eikä silloin puhuta viattomasta kiiskisumpusta.

Vesivoimakaupat jäivät toteutumatta, mutta silti Fortum lähti Fennovoimaan mukaan merkittävällä osuudella. Fortumin pörssitiedotteessa seisoi lakonisesti: ”Fennovoima on tärkeä hanke suomalaiselle yhteiskunnalle.” Hädin tuskin kysyä ehdittiin, kun silloinen elinkeinoministeri Olli Rehn lausui Fortumin päättäneen ”täysin itsenäisesti”.

Fortumin julkilausutuilla tavoitteilla pyyhittiin pöytää. Yleisen arvion mukaan yhtiön johto ja hallitus eivät ole aivan niin kyvyttömiä kuin tästä olisi pääteltävissä. Joka tapauksessa sijoittajakunta siirrettiin matkustajiksi ja heille lähti viesti: poliittinen riski on myös kotimaista.

Poliitikot tulisi eristää pörssiyhtiöistä. Heidän ei tulisi vaatia yhtiöiltä muuta kuin lain noudattamista. Valtion omistajaohjauksen päältä kaunis lausuma ei päde, kun kabineteissa alkaa kravatti kiristää.

Kirjoittaja on Nordnetin osakestrategi ja sijoituskirjailija.

Jukka Oksaharju

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet