Teatteri Kultsa

Lintu Sininen luo satumaailman Kallion sydämeen

Prinsessa Florella (Malla Herronen) ja Prinssi Amundus (Isto Voutilainen).

Mikael Rekola

31. elokuuta Teatteri Kultsassa ensi-iltansa saa Zacharias Topeliuksen kirjoittama Lintu Sininen, koko perheen musiikkinäytelmä, jonka on ohjannut Paavo Pulkkinen

Tammikuussa tuli kuluneeksi 200 vuotta Topeliuksen syntymästä. Satusetä-Topelius oli muun muassa kirjailija, toimittaja, yliopiston opettaja, runoilija ja eläinten ystävä. Topelius ajoi myös naisasiaa ja naisten oikeutta koulutukseen. Topelius on kirjoittanut satunäytelmäänsä Lintu Siniseeen runsaasti huumoria, jännittäviä käänteitä ja taikuutta. Pulkkisen dramatisointi ja Mikael Rekolan sävellykset tuovat tarinan lähemmäs nykyaikaa raikkaalla tavalla. 

Lintu Sininen on Paavo Pulkkisen ensimmäinen kokoillan ohjaus Kultsassa, mutta teatteriharrastuksen parissa hän on viihtynyt intohimoisesti jo kauan.

– Vuonna 1979 aloitin harrastajateatterissa, ja vuodesta 1987 olen ollut mukana Teatteri Kultsan toiminnassa, Pulkkinen kertoo.

Tuolloin Kultsa tunnettiin vielä nimellä Kulttuuritalon Teatteri. Vuosien varrella Pulkkinen on näyttelemisen lisäksi tehnyt Kultsalle musiikillisia proggiksia sekä näytellyt, kirjoittanut ja ohjannut Kultsan lyhytnäytelmiä, joita teatterin ohjelmistossa on nähty jo usean vuoden ajan. 

Pulkkisen työpaikalla, Viikin normaalikoulussa, Topeliusta esitetään joka vuosi joulujuhlassa. Koulu on ollut alkujaan suomenkielinen tyttökoulu, perustettu 1869 ja Topelius tuli koululle läheiseksi muun muassa tyttöjen koulutuksen puolestapuhujana. Hän kehotti myös äideille puhumaan lapsilleen suomea.

Kultsan syksyn ensimmäiseen ensi-iltaan valikoitui Lintu Sininen.

– Siinä on niin monia eri tasoja; on huumoria, jännitystä, hyvän ja pahan taistelua, juonittelijoita ja palvelijoita, ohjaaja kertoo.

Vaikka teksti onkin vanha, löytää Pulkkinen teemoja, jotka ovat varsin tuttuja myös nykypäivänä:

– Kaksi leskeä rakastuu toisiinsa, ja tämä tuo mukanaan uusioperheen haasteet. Äidin täytyy päästää aikuisuuden kynnyksellä oleva tytär omilleen. Lintu Sininen kuvaa myös vanhemmuuden vaikeutta, ja mitä voi tapahtua, jos lasta hemmotellaan liikaa.

Monikerroksiset teemat takaavat, että ajateltavaa löytyy sekä lapsille, että aikuisille. 

Lintu Sinisen lukuisat hahmot olisivat voineet aiheuttaa päänvaivaa, mutta lauluintoinen näyttelijäkaarti saatiin lopulta kivuttomasti kasaan. Joukossa on pitkän linjan kultsalaisia ja uudempia kasvoja vierailijoina. Mikael Rekolan musiikki ja Pulkkisen sanat täydentävät sadun teemoja.

– Mukana on kaiken kaikkiaan innokas ja osaava työryhmä. Lavastaja, valo- ja äänisuunnittelijat ja puvustajat ovat tehneet upeaa työtä satumaailman luomiseksi. Sitoutunut porukka innostaa ohjaajaa uusiin ideoihin.

Pulkkinen toivottaa tervetulleiksi lapsiperheet Kallion seudulta ja kauempaakin:

– Saa nauraa ja saa nauttia! Toivottavasti esityksen jälkeen näytelmän rytmit soivat mielessä. Monelle nuorelle katsojalle kokemus voi olla ensimmäinen, ja olisi tietysti mukavaa jos kipinä teatteriin syttyisi!

Teksti: Heini Reynolds

Lintu Sininen

Ohjaus ja dramatisointi: Paavo Pulkkinen
Sävellykset: Mikael Rekola ja trad
Valosuunnittelu: Jukka ”Tikku” Heino 
Äänisuunnittelu: Esa Lindroos
Lavastus: Jani Vehkalahti
Puvustus: Teija Kotka-Pulkkinen ja Susanna Nyström

Ensi-ilta pe 31.8.2018 klo 19.00
Muut esitykset: su 2.9. klo 16.00, to 6.9. klo 18.30, la 8.9. klo 13.00 ja klo 16.00, su 9.9. klo 16.00, to 13.9. klo 18.30, la 22.9. klo 13.00 ja klo 16.00
 
Ikäsuositus 5-vuotiaasta ylöspäin
Esityksen kesto 1,5 h, sisältää väliajan
Kaikki liput: ennakkoon 12 € tai ovelta 14 €.
www.teatterikultsa.fi 

www.facebook.com/teatterikultsa
Instagram @teatterikultsa 

Teatteri Kultsa
Käenkuja 6-8, 00500 HELSINKI 
Katri Valan puiston 
Käenkujan väestönsuoja

Teatteri Kultsa

Aikaisempia kirjoituksia

Teatteri Kultsa

Teatteri Kultsa on tekijöidensä näköinen harrastajateatteri, jossa teatteri tuotetaan alusta loppuun asti itse. Vaihtuvat tekstit, ohjaus, näyttelijäntyö, lavastus, puvustus ja musiikki tarjoavat katsojille rohkeasti erilaisia, taiteellisesti korkeatasoisia ja ennen kokemattomia elämyksiä. Teatteri Kultsa on toiminut Helsingin teatterielämän väripilkkuna jo vuodesta 1959 asti. 

Teatteri muutti elokuussa 2012 takaisin Katri Valan puiston väestönsuojaan (Käenkuja 6-8), jossa se toimi vuosina 1994-2004. Teatterilla on jäseniä yli 70.

Kultsalaisia yhdistää rakkaus teatteriin – ja intohimolla tuotetaan myös unohtumatonta teatteria yleisölle ja tekijöille. Ohjelmistossa vaihtelevat valtavirrasta erottuvat harvinaisuudet, kultsalaisten kirjoittamat näytelmät ja tutut klassikot. Onpa mukaan mahtunut esimerkiksi Väinö Linnan Päämäärä-tekstin Suomen teatterikantaesityskin!

www.teatterikultsa.fi

Uusimmat mielipiteet