Uimarannat ja merialueen tila

Kesän viimeiset uimavesinäytteet otettu

Hietaranta. Lotta Kivikoski.

Uimavesinäytteet otettiin viime viikolla Hietarannan, Lauttasaaren ja Munkkiniemen uimarannoilta. Lisäksi Laajasalon uimarannalta haettiin uusintanäyte. Munkkiniemen uimaveden hygieeninen laatu oli hyvä, mutta Hietarannan ja Lauttasaaren vesinäytteiden hygieeninen laatu oli heikentynyt.

Hietarannan ja Lauttasaaren uimarannoilta haettiin uusintanäytteet, joiden hygieeninen laatu oli hyvä. Laajasalon uimarannan uusintanäytteessä bakteerien määrä ylitti uimaveden laatuvaatimukset, ja sieltä otettiin perjantaina 31.8. toinen uusintanäyte.

Uimarantojen veden lämpötila on laskenut viime viikosta ja vaihtelee nyt 14-18 asteen välillä. Näytteenoton yhteydessä havaittiin vähäisiä määriä sinileviä Munkkiniemen uimarannalla, muilla rannoilla sinileviä ei havaittu.

Virallinen uimakausi päättyi 31.8., ja viime viikolla otetut näytteet olivat tämän kesän viimeiset. Kesän aikana uimavesissä todettiin yksittäisiä suolistoperäisten bakteerien ylityksiä, mutta pääsääntöisesti veden hygieeninen laatu Helsingin uimarannoilla oli hyvä.

Uimarit ovat saaneet nauttia tänä kesänä tavanomaista lämpimämmästä merivedestä. Lämmin, tyyni ja aurinkoinen kesä runsastutti myös sinilevien määrää erityisesti heinäkuussa. Sinilevien määrä tänä kesänä on ollut pitkän ajan keskiarvoon nähden poikkeuksellisen runsas.

Merivesi jäähtyy, sinilevien pintakukintoja ei esiintynyt

Merivesinäytteitä haettiin viime viikolla pääkaupunkiseudun läntisiltä merialueilta sekä itäisen ulkosaariston alueelta ja Vanhankaupunginlahdelta.

Vesi oli jäähtynyt viikon aikana joitakin asteita, ja pintalämpötila on nyt alle 15 astetta. Sinileviä ei esiintynyt ainakaan silmin havaittavasti; tuulinen ja sateinen sää on sekoittanut vettä, joten vielä mahdollisesti esiintyvät sinilevät eivät ole päässeet muodostamaan pintakukintoja.

Uimarannat ja merialueen tila

Aikaisempia kirjoituksia

Uimarannat ja merialueen tila

Helsingin ympäristöpalvelut seuraa uimarantojen veden mikrobiologista laatua uimakauden aikana (15.6.-31.8.). Veden laadusta tiedotetaan viikoittain. Vuonna 2017 Helsingissä on 25 valvottavaa uimarantaa.

Myös Helsingin merialueen veden laatua ja levätilannetta seurataan säännöllisesti useilta havaintopaikoilta.

Uusimmat mielipiteet