Tiina Örn

Havainnekuviin ei kannata luottaa

(PÄÄKIRJOITUS) Rakentajat ja rakennuttajat pelaavat havainnekuvilla. Niitä käytetään kohteiden markkinoinnissa ja niihin tarttuu myös media. Kuvilla tarjotaan mahdollisuutta kurkistaa tulevaan.

Havainnekuvissa on kuitenkin ongelmansa. Niissä ei näy selkeästi korttelin tai taloryppään tiiviys. Myös mittasuhteet on vaikea hahmottaa. Kuvissa rakennusten lisäksi myös ympäristö on valmis. Pensaat ovat vehreitä ja puut korkeita. Nurmikko on vihreä ja rakennustyömaasta ei muistuta enää mikään. Suuri tumma seinäpinta voi näyttää hyvältä kuvassa, mutta minkä tunnelman se luo silloin, kun silmä ei tavoita koko korttelia.

Kun kuvan esittämään paikkaan astuu rakennushankkeen valmistuttua, näkymä on eri. Rakennukset ovat pystyssä, mutta ympäristö on usein kiviaavikkoa, jossa on paljon muistoja työmaasta. Pihaistuksia ja siistejä kulkuväyliä saadaan odotella pitkään. Ympäristön keskeneräisyys saattaa jättää esteitä kohteeseen, jonka on luvattu olevan esteetön. Rakennusten pintamateriaalit näyttävät erilaiselta päivänvalossa kuin utuisissa kuvissa. Korttelin ahtaus saattaa yllättää.

Kuka kantaa vastuun, jos todellisuus ei vastaa lainkaan aiemmin kuvassa luvattua? Onko uudiskohteeseen muuttava oikeutettu korvauksiin, jos kodin ympäristö ei ole kuukausiin, jopa vuosiin, sellainen kuin markkinointikuvissa luvattiin? Markkinoinnin sääntöihin kuuluu, ettei katteettomia lupauksia saa antaa. Hiutalepaketissa on maininta, että voisilmäpuuroannos syntyy vasta itse keittämällä ja voita lisäämällä. Rakentajien ja rakennuttajien onni onkin se, että talojen ja korttelien valmistuessa havainnekuvat ovat monelta jo unohtuneet.

Tiina Örn

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet