Mikko HeinoKirjoittaja on Helsingin Uutisten, Länsiväylän ja Vantaan Sanomien päätoimittaja.

Paljasjalkainen viihtyy pientalossa

(PÄÄKIRJOITUS) Omakotitalo keskellä kaupunkia on pitkään irvailtu klisee suomalaisesta unelma-asumisesta. Ja kyllä niitä kaupunkilaisia omakotitaloissakin asuu. Varsinkin syntyperäisiä.

Helsingin Uutiset selvitti hiljattain (HU 19.9.), missä päin kaupunkia syntyperäisten helsinkiläisten osuus on suurin. Tilaston kärkikymmenikössä on pientalovoittoisia alueita. Viime vuodenvaihteessa suhteellisesti eniten syntyperäisiä helsinkiläisiä asui Tuomarinkylän peruspiirissä, johon kuuluvat Paloheinä, Torpparinmäki ja Haltiala. Asukkaista 54 prosenttia oli syntyperäisiä helsinkiläisiä. Seuraavaksi suurin syntyperäisten helsinkiläisten suhteellinen osuus oli Itä- ja Länsi-Pakilan peruspiireissä.

– Tiedän, että täällä on paljon sellaisia asukkaita, jotka ovat viettäneet lapsuutensa täällä, mutta asuneet jossain välissä muualla. He ovat palanneet synnyinseudulleen, kun ollaan perheenperustamisvaiheessa, kertoi Helsingin Uutisten haastattelema nainen.

Näillä alueilla ulkoilupuvut kahisevat ja vietetään varmasti myös sitä ns. Prisma-elämää, jota saatetaan katsoa pitkin nenänvartta urbaanimmissa kaupunginosissa. Samaan aikaan Helsingin kaupungin tilastot kertovat, että Alppiharjun ja Kallion peruspiireissä asuu suhteellisesti vähiten – alle 30 prosenttia – syntyperäisiä helsinkiläisiä.

Luvut muuttuvat toki toisenlaisiksi, kun suhteellisen osuuden sijaan tarkastellaan määriä. Määrällisesti syntyperäisiä helsinkiläisiä asuu eniten Vuosaaren peruspiirissä.

Samanlaisia havaintoja voi tehdä myös naapurikunnissa. Vantaallakin syntyperäisten vantaalaisten osuus asukkaista on suurin pientalovoittoisilla alueilla, ja sama pätee myös Espoossa.

Mikko Heino

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet