Teatteri Kultsa

Teatteri Kultsan Vuokravaimo tuo valoa syksyn harmauteen

Teatteri Kultsan Vuokravaimossa nähdään Krista Alanko, Mikko Ravantti, Pauliina Alanko, Marko Löllö ja Charlie Nevander.

Helena Knutas

Teatteri Kultsa halusi syksyn ohjelmistoonsa hauskan näytelmän ja löysi takuuvarman naurattajan, Olli Tolan vuonna 2015 kirjoittaman farssin Vuokravaimo. Ensi-ilta on 6. lokakuuta.

Vuokravaimossa konkurssin partaalla oleva suomalainen pelifirma on saamassa rahoituksen amerikkalaiselta miljonääriltä, mutta rahoituksella on tiukat ehdot. Miljonääri nimittäin kannattaa perinteisiä perhearvoja ja haluaa ennen sopimuksen allekirjoittamista tavata paitsi pelifirman omistajan myös tämän vaimon. Vaimoa ei tietenkään ole, ja niinpä sellainen täytyy äkkiä etsiä, jotta rahoittajan nimi saadaan paperiin.

Vuokravaimon Teatteri Kultsaan ohjaava Timo Hannelin kertoo, että työryhmä luki muitakin tekstejä mutta innostui juuri Vuokravaimosta.

– Näytelmän henkilöt joutuvat esittämään muuta kuin ovat, ja tämä johtaa sekaannuksiin ja väärinkäsityksiin, Hannelin kuvailee.

– Homma menee farssiksi. Siinä se on lyhykäisyydessään, ettei tule liikaa paljastettua.

Farssiinhan kuuluu, että on paljon ovia."

Hannelin on aiemmin ohjannut näytelmiä laidasta laitaan, kuten lastennäytelmiä, musiikkinäytelmiä ja osallistavaa teatteria. Nyt hän tekee ensimmäistä kertaa perinteistä ovifarssia.

– Kerran ohjasin yhden Dario Fon farssin, mutta siinä ei ollut ovia. Farssiinhan kuuluu, että on paljon ovia, ja niistä mennään vauhdilla, Hannelin luonnehtii.

– Vuokravaimossa on sekä ovia että farssille tyypillisiä noloja tilanteita ja äkkikäänteitä.

Vuokravaimon näyttelijöitä Hannelin kehuu huippuryhmäksi.

– Kaikki näyttelevät intohimoisesti ja tykkäävät, että on vauhtia ja tehdään tosissaan.

Hannelin ohjaa muutenkin mielellään Teatteri Kultsassa.

– Kultsalla on rautainen tuotantokoneisto. Minulle jää pelkkä ohjaaminen, mikä on ihanaa. On tehokas ja huolehtiva ilmapiiri.

Hannelin huomauttaa, että Teatteri Kultsan on pakkokin toimia kuin ammattiteatteri, jotta se saa maksetuksi tilavuokran Helsingin kaupungille. Hänen mielestään kaupunki voisi tukea helsinkiläistä kulttuuria antamalla kulttuuritukea vuokran verran.

– Nyt kaupunki tienaa siitä, että täällä harrastetaan kulttuurityötä.

Farssissa ei voi lepsuilla

Useita vaativia rooleja Teatteri Kultsassa vuosien varrella esittänyt Mikko Ravantti näyttelee Vuokravaimossa pelifirman konsulttia Jussia. Hän kertoo, ettei ole ennen ollut mukana farssissa. 
– Farssi on näyttelijälle yksi vaikeimpia tyylilajeja, hän arvioi.

– Rytmitys on nopeaa tykitystä, eikä siksi voi laahata eikä lepsuilla yhtään. 

Samaa mieltä on ohjaaja Hannelin.

– Rytmi on pääasia, vähän niin kuin rock’n’rollia. Koko ajan tulee uusi tilanne, johon näyttelijän pitää reagoida. On reagoitava nopeasti, mutta ei saa ennakoida vaan pitää kuunnella ja reagoida.

Suurimpana haasteena on korkokenkien käyttäminen ja naisena oleminen."

Näytelmän kuluessa Ravantin roolihahmo Jussi joutuu tekeytymään myös pelifirman omistajan äidiksi ja isäksi. Roolin viehätys piileekin Ravantin mielestä paljolti siinä, että saa esittää monia hahmoja. Hän vitsailee, että on rakentanut äidin hahmoa pyytämällä meikkausvinkkejä naisilta. Vaihdokset hahmosta toiseen tehdään kuitenkin pääasiassa vaatteilla.

– Tässä ei ole salamavaihtoja, vaan kerkiää hyvin vaihtaa hahmosta toiseen. Suurimpana haasteena on korkokenkien käyttäminen ja naisena oleminen. Onneksi ei tarvitse sipsuttaa vaan saa olla miehenä. Hattua nostan naisille, jotka koko päivän kävelevät tuollaisilla kengillä, Ravantti sanoo.

”Koskaan ei voi tietää, mihin pizzalähetti voi päätyä” 

Vuokravaimon nimiroolia näyttelee Krista Alanko, joka saa esittää myös näytelmän loppurepliikin: ”Koskaan ei voi tietää, mihin pizzalähetti voi päätyä.”

– Perushahmoni on Emma Namu -niminen pizzalähetti, joka vuokrataan vaimoksi, Alanko kuvailee.

– Lisäksi Emma esiintyy pelisuunnittelijana, jolloin pääsen näyttelemään miestä.

Tuottaja Kati Hynnisen mukaan Alanko oli ilmeinen valinta Emman rooliin.

– Kun luin Vuokravaimon, en edes ajatellut muita vaan fiksauduin Kristaan ja syötin idean ohjaajalle.

Alanko on myös itse kaikin tavoin tyytyväinen rooliinsa.

– Tämän roolin takana on hyvä seistä. Emma on yritteliäs nykyaikainen nuori nainen, johon pystyn myös henkilökohtaisesti samaistumaan. Hänessä on sellaisia piirteitä, mitä toivoisin itselleni, ja nyt pääsen toteuttamaan niitäkin.
 Roolissa saa myös tutkia, mitä eri puolia itsestä näyttelijänä löytyy.

– Enpä ole yhden näytelmän aikana tehnyt niin monenlaista mutta samana ihmisenä! On miestä, on naista, erimaalaista, aksenttia.

Alanko kertoo kuitenkin rakentaneensa kaikki Emman hahmot Emman roolin kautta.

– Olen lähtenyt miettimään pizzalähetti Emmaa, joka on hyvin kirjoitettu hahmo. Muut hahmot tulevat farssin tyylilajin mukaan.

Ei pelkkää sketsiviihdettä

Vuokravaimo-farssi sopii ohjaaja Hannelinin mielestä hyvin nykyiseen stressaavaan elämänmenoon. Se on hänen mukaansa harmitonta viihdettä, jossa ei pyritä sanomaan mitään isompia asioita.

– Myös sotien aikana tehtiin rillumareita. Ihmiset haluavat hetken hupia.

Vuokravaimo ei ole kuitenkaan pelkkää sketsiviihdettä, vaan tuottaja Hynnisen mukaan näytelmän suomalaiset hahmot ovat hyviä samastumiskohteita. Se luo hänen mukaansa katsojissa jännitystä, miten näytelmän henkilöt selviävät hankalista tilanteista.

– Hahmot ovat hyvin inhimillisiä, Hannelin myöntää.

Alanko on samaa mieltä.

– Tämä näytelmä alkaa aitoudesta ja loppuu inhimillisyyteen, vaikka välillä menee absurdiksi.

Valoa syksyyn

Vuokravaimon ensi-ilta on lauantaina 6. lokakuuta ja viimeinen esitys 3. marraskuuta. Näytelmä sopii kaikille teatterista pitäville, myös ensikertalaisille.

– Ihana päästä näyttämään tämä teksti katsojille, kun se on ollut meistä niin hauska, nimiroolia näyttelevä Alanko huudahtaa.

– Meitä naurattaa harkoissa niin paljon, että odotan innolla yleisön reaktioita.

Tuottaja Hynninen muistuttaa, että huumorilla on myös mielenterveysvaikutuksia.

– Pimenevään syksyyn kaipaa huumorin tuomaa valoa, hän sanoo.

Jos pikkujouluja suunnittelee, täältä on hyvä aloittaa."

Ohjaaja Hannelin on samaa mieltä:

– Syksyn harmaus voitetaan pommisuojassa Katri Valan puiston alla.

Näyttelijä Ravantti täydentää:

– Jos pikkujouluja suunnittelee, täältä on hyvä aloittaa. Saa hyvän mielen, ennen kuin jatkaa jossain muualla.

Vuokravaimo Teatteri Kultsassa. Käsikirjoitus Olli Tola, ohjaus Timo Hannelin. Rooleissa Krista Alanko, Pauliina Alanko, Marko Löllö, Charlie Nevander, Mikko Ravantti.

Ensi-ilta lauantaina 6.10.2018 klo 19.00. Muut esitykset ke 10.10. klo 19, pe 12.10. klo 19, la 13.10. klo 19, su 14.10. klo 17, to 18.10. klo 19, la 20.10. klo 19, su 21.10. klo 17, ti 23.10. klo 19, to 25.10. klo 19, la 27.10. klo 19, su 28.10. klo 17, ma 29.10. klo 19, ke 31.10. klo 19, to 1.11. klo 19, la 3.11. klo 17. Esityksen kesto noin 2,5 tuntia, sisältää väliajan. Liput 15/12 € (ennakkoon) tai 17/14 € (ovelta). Liput ja lisätietoja: www.teatterikultsa.fi
Esityspaikka: Teatteri Kultsa, Käenkuja 6–8, Katri Valan puiston väestönsuoja, 00500 Helsinki (Sörnäinen).

Teatteri Kultsa

Aikaisempia kirjoituksia

Teatteri Kultsa

Teatteri Kultsa on tekijöidensä näköinen harrastajateatteri, jossa teatteri tuotetaan alusta loppuun asti itse. Vaihtuvat tekstit, ohjaus, näyttelijäntyö, lavastus, puvustus ja musiikki tarjoavat katsojille rohkeasti erilaisia, taiteellisesti korkeatasoisia ja ennen kokemattomia elämyksiä. Teatteri Kultsa on toiminut Helsingin teatterielämän väripilkkuna jo vuodesta 1959 asti. 

Teatteri muutti elokuussa 2012 takaisin Katri Valan puiston väestönsuojaan (Käenkuja 6-8), jossa se toimi vuosina 1994-2004. Teatterilla on jäseniä yli 70.

Kultsalaisia yhdistää rakkaus teatteriin – ja intohimolla tuotetaan myös unohtumatonta teatteria yleisölle ja tekijöille. Ohjelmistossa vaihtelevat valtavirrasta erottuvat harvinaisuudet, kultsalaisten kirjoittamat näytelmät ja tutut klassikot. Onpa mukaan mahtunut esimerkiksi Väinö Linnan Päämäärä-tekstin Suomen teatterikantaesityskin!

www.teatterikultsa.fi

Uusimmat mielipiteet