Kallion kulttuuriverkosto

Suomi venyy tasapeliin Ruotsin kanssa elokuva maaottelussa

Heikki Farm

Kotimainen elokuvavuosi 2018 ei ole tuonut juurikaan iloa, mutta nyt, viikolla 39 näyttää paremmalta, kun teattereihin saapuu Aleksi Salmenperän Tyhjiö. Elokuvan tekotapa poikkeaa totutusta, kun Salmenperän alkuperäisen elokuvan rahoitus veti vesiperää, tiimi polkaisi käyntiin elokuvahankeen ilman rahoitusta. Kaikesta tästä huolimatta - tuloksena on toistaiseksi vuoden paras kotimainen (valkokangasta odottaa vielä Selma Vilhusen Hölmö nuori sydän).

Salmenperän työt ovat olleet omaperäisiä ja laadukkaita, eikä moitteen sijaa siis nytkään. Tyhjiö on elokuva, joka naureskelee taiteilijaelämän kliseille ja samalla myös itselleen. Elokuvan tyylilaji on sarkasmi ja sen huumori on älykästä ja oivaltavaa.

Monet kotimaiset elokuvat kaatuvat umpisurkeaan dialogiaan. Tyhjiössä se kulkee luontevasti, voisi jopa kuvitella näyttelijöiden vetävän impro pohjalta. Totuus on kuitenkin, että Salmenperä on tarkasti käsikirjoittanut dialogian.

Tyhjiö leikittelee elokuvalajityyppien parodioilla. Näyttelijä Pihla (Laura Birn) etsii kiihkeästi sitä suurta roolia. Niinpä hänet nähdään näyttelemässä eroottisessa jännärissä ja Hollywood-toimintapläjäyksessä. Putous-sarjaakin muistetaan hykerryttävästi. Kuten tiedämme: parodia on vaikea laji, mutta Salmenperä selvittää tämänkin rastin vaivatta.

Elokuvaroolitukset niin ikään menevät nappiin. Tommi Korpela, Lauran mies, esittää kirjailijaa, jolta tekstiä ei irtoa ei sitten millään ja kustantaja painaa päälle. Hannu-Pekka Björkman tekee yhden uransa hienoimman sivuroolin, myyttisenä erakkokirjailijana, jolta ilmestyy tiiliskiviromaani, joka vuosi.

Tyhjiö on rento, mutta kuitenkin äärimmäisen kurinalainen elokuva. Tällaisia töitä soisi näkevän suomalaisilta ohjaajilta enemmänkin.

4,49 tähteä

*

Ruotsi on elokuvan jättiläisiä. Siitä osoituksena tällä kertaa Ali Abbasin Raja, sen teemoja ovat erilaisuus, yksinäisyys ja tukahdetut halut.

Elokuva alkaa tulliasemalta, jossa työskentelee rujokasvoinen Tina (Eva Melander), hänellä on harvinainen lahja, hän pystyy haistamaan ihmisestä vilpin: turha yrittää tuoda maahan mitään laitotonta. Mutta sitten tapahtuu jotain kun tullin käytävää pitkin astelee Vore (Eero Milonoff)...

Kun Vore astelee Tinan elämään, palaset alkavat loksahdella paikoilleen. Alkaa paljastua mistä Tina on saanut harvinaisen hajuaistinsa - tai miksi hän tykkää kuljeskella avojaloin metsässä ja metsän eläimetkin viihtyvät hänen seurassaan ja koirat käyttäytyvät oudosti.

Tarina perustuu Johan Avjide Lindqvistin novelliin, hänen tekstiin perustuu myös kymmenen vuoden takainen suosittu nuorista vampyyreitä kertonut Ystävät hämärän jälkeen. Näiden välillä onkin yhtäläisyyksiä. Aivan napakymppi Raja ei kuitenkaan ole, elokuvan verkkainen eteenpäin kuljetus tahtoo jäädä paikoitellen turhan junnaavaksi. Rajan sivujuonteen tarpeellisuuttakin olisi voinut miettiä tarkemmin.

Mutta ne ovat pieniä kauneusvirheitä, Raja on hyvä muistutus myös tähän aikaan: Ihminen on julma erilaisille. Eva Melander ilmaisee peikkomaskin takana koskettavasti haurautta ja identititeettinsä kanssa eksyksissä olevaa. Eero Milonoffille elokuva on myös arvokas merkintä ansiolistaan.

Tämän Cannesissa palkitun elokuvan jälkeen olemme myös hitusen viisaampia: Suomessa asustaa keskuudessamme kansa, josta ei ole meille kerrottu, vai onko se vain sittenkin satua.

4,49 tähteä

Juhani Styrman

https://www.rivierakallio.fi/Event/11864/

 

https://www.rivierakallio.fi/Event/11863/

Kallion kulttuuriverkosto

Aikaisempia kirjoituksia

Kallion kulttuuriverkosto

Kallion Kulttuuriverkosto ry (KKV) on kaupunkikulttuuriyhdistys, joka tukee Kallion alueella vaikuttavien toimijoiden verkostoitumista ja samalla edistää ja kehittää monipuolista kaupunkikulttuuria. KKV pyrkii toimimaan luovalla ja raikkaalla tavalla ja  tuomaan esiin uusia näkökulmia. Kulttuuriverkoston tavoite on myös saada konkreettisia tuloksia aikaan sosiaalisesti ja henkisesti rikkaamman asuinympäristön puolesta.

KKV:n näkyvintä toimintaa ovat kaupunkifestivaalien ”Kallio Kukkii” ja ”Kallio Kipinöi” organisointi. Lisäksi Kulttuuriverkostolla on yhteistyöhanke ”Kallion Kävelyfestivaali”  Kohtaamispaikka Myötämäen kanssa.  Kävelyfestivaali on tapahtuma, jossa toteutetaan teemallisia ja opastettuja kävelykierroksia Kalliossa ja sen lähialueella kerran kuukaudessa. Kallion Kulttuuriverkosto on palkittu vuonna 2009 Radio Helsingin ja HS:n Nyt-liitteen Unelmien Helsinki-palkinnolla: ”KKV on tehnyt Helsingin paremmaksi paikaksi asua ja elää.”

www.kallionkulttuuriverkosto.fi

Uusimmat mielipiteet