Helsingin Suunnistajat

Tänään julkaistu Helsingin Suunnistajien historiateos kertoo Suomen suurimman suunnistusseuran reiteistä

Urheilumuseo

Sodan jaloista suunnistuksen suunnannäyttäjäksi

Tiedote 8.11.2018

Tänään julkaistu Helsingin Suunnistajien historiateos Metsissä kuljimme kerran – Helsingin Suunnistajat 1943–2018 kertoo Suomen suurimman suunnistusseuran reiteistä.

Helsingissä jatkosodan aikana suomenkielisille suunnistajille perustettu yhdistys on ollut aktiivinen pääkaupunkiseudun luontoliikunnan edistäjä ja mahdollistaja sekä menestyvä huippusuunnistusseura läpi vuosikymmenten.

Kirja kuvaa näyttävästi sekä suunnistuksen että pääkaupunkiseudun muutosta sotien jälkeisessä jälleenrakennuksessa sekä kaupungistumisen ja teknologisoitumisen sävyttämässä Suomessa. HS on osallistunut lähiseutujen metsien säilyttämiseen sekä konkreettisesti että välillisesti.

Seuran toiminnalle on haettu rahoitusta suunnistuksen ohella niin tanssiaisista, mäkihyppykisojen järjestämisestä kuin minigolfradan pidosta. Todelliseen hittipalveluun HS osui Matti ja Juhani Salmenkylän johdolla, kun kuntosuunnistuksesta tehtiin brändi – Iltarastit.

1970-luvulla aloitetut Iltarastit liikuttavat vuosittain jopa kymmeniä tuhansia ihmisiä sekä Helsingin Keskuspuistossa että ulkoilualueilla Vihdintien varressa ja Nuuksiossa.

Helsingin Suunnistajat on moninkertainen Jukolan viestin voittaja ja järjestäjä sekä ensimmäinen suomalaisseura, joka on voittanut Ruotsin Tiomila-viestin. HS:n voittajajoukkue sai kunnian juosta Olympiastadionilla ja ojentaa Jukolan viestin historian ensimmäisen viestisanoman Helsingin ylipormestarille Eero Rydmanille kaupungin 400-vuotisjuhlissa vuonna 1950.

Viime vuosina HS:n lippua ovat korkeimmalle kohottaneet nuori sukupolvi Topi Raitasen ja Olli Ojanahon johdolla.

Kirjan tekstiä täydentävät lukuisat eri aikakausien kuvat ja kartat, jotka havainnollistavat myös kaupungin muutosta. Kirjan on kirjoittanut ja kuvatoimittanut Urheilumuseon erikoistutkija Kalle Rantala ja työtä on seuran puolesta ohjannut FT Henrik Tala.

Lisätietoja Helsingin Suunnistajat

Helsingin Suunnistajat

Aikaisempia kirjoituksia

Helsingin Suunnistajat

Helsingin Suunnistajat ry. (HS) on vuonna 1943 perustettu suunnistuksen erikoisseura sekä kilpasuunnistajille että harrastesuunnistajille ja kuntoilijoille. Seuraan kuuluu noin 880 jäsentä, joista yli viidesosa on alle 21-vuotiaita. Jäsenistä 60 % asuu Helsingissä ja 35% Espoossa ja Vantaalla.

Helsingin Suunnistajat on maamme eturivin suunnistusseuroja.

http://helsinginsuunnistajat.fi/

Uusimmat mielipiteet