Kallion kulttuuriverkosto

Valheita ja pehmoleluja valkokankaalla

Vegetarian Films

Kotimaisten elokuvien osalta vuosi 2018 on tarjonnut pari onnistumista ja melkoisen joukon pettymyksiä. Positiivisen yllätyksen tuottaa kuitenkin viikolla 46 ensi-iltansa saava Matti Kinnusen Pieniä suuria valheita. Myös Harry Potter-fanit saavat viikolla karkkia. 

Kinnunen muistetaan onnistuneesta esikoisohjauksestaan Miss Farkku-Suomi (2012), joka perustuu Kauko Röyhkän saman nimiseen, tarkkakatseiseen 1970-luvun nuorisokulttuurista kertovaan romaniin. Farkku-Suomen tapahtumapaikkana oli Oulu, nyt Kinnunen vie tarinansa kyläpahaseen, jota hallitsee kirkko, ostoskeskus, koulu ja pienen kyläyhteisön ennakkoluuloinen ilmapiiri. Käsikirjoituksesta vastaa Kinnusen lisäksi Juha Koiranen.

Tähän takapajulaan, olosuhteiden pakosta, ajautuu elämänkriisissä oleva pappi (Mikko Nousiainen) ja hänen Simo poikansa (Niila Nousiainen). Kylällä jo tiedetään työssään törttöilleen papin menneisyys. Eli aiheet ovat ajankohtaisia: vihapuheet, koulukiusaaminen ja kuplamainen ahdasmielisyys.

Pieniä suuria valheita on tragikomedia, jonka mausteena on ripaus mustaa huumoria. Se on sympaattisesti kerrottu pienimuotoinen katsaus nykysuomesta. Varsinkin elokuvan alku, tarina kehittelyineen ja karikatyyrimäisten hahmojen esittely on onnistunut. Mutta siinä vaiheessa kuin elokuvan pitäisi astua eteenpäin, jää se harmittavasti polkemaan paikalleen.

Koiranen ei ole Röyhkän tasoinen kirjoittaja ja elokuvan hahmot ovat lopulta turhan yksiulotteisia. Elokuvasta jää myös tunne, että tekijät eivät uskalla viedä tarinaa kuitenkaan ihan loppuun saakka kertoakseen sen yhteiskuntakritiikin niin terävästi, kun sen näillä eväillä olisi ollut jopa mahdollista.

Mutta kyllä Pieniä suuria valheita jättää kauniisti riman kannattimilleen. Kinnusen ohjauksessa on vaivattoman tuntuista kepeyttä ja tarkkuutta, joka on tärkeää tässä tyylilajissa. Roolisuoritukset ovat niin ikään hyviä, varsinkin isä ja poika Nousiainen tekevät mainiota työtä ja ovat rooleissaan hyvin uskottavia. Kelpo roolit vetäisevät myös kylän nousukasperheen äitinä ja isänä Pihla Penttinen ja Santtu Karvonen. Elokuvan detaljee on se, että siinä nähdään kolmessa sukupolvessa näyttelijä Nousiaisia.

Pieniä suuria suuria valheita ei ole aivan loppuun saakka hiottu timantti, mutta sen huumori katsoo ihmisiä lempeällä sydämellisyydellä ja tekee filmistä nautinnollisen katselukokemuksen. Elokuva nousee vuoden 2018 kotimaisten elokuvien kategoriassa hyvin korkealle. Samalla Matti Kinnunen vahvistaa asemiaan ohjaajana, jolta voidaan odottaa vieläkin parempaa.

3,09 tähteä

*

Harry Potter ja J. K. Rowling pajatsosta naputetaan kaikki irti. Nyt mennään sarjassa ihmeotukset ja osa kaksi on sitten nimeltään Ihmeotukset Grindelwaldin rikokset. Ykkösosa oli odotettu menestys, ja jo sitä tehtäessä oli mitä todennäköisesti päätetty tauotaan tästä sammostakin sitten pari jatko osaa.

Grindelwaldin rikokset on äärimmäisen sekava kudelma, jossa erikoistehosteita vyörytetään valkokankaalle lajityypille ominaiseen tahtiin niin, että yleisön mielenkiinnon pitäisi säilyä loppuun saakka. Ja sitten nämä ihmeotukset: nehän ovat ovat herttaisia pehmoleluja, jotka yllättävät sillä, että ne ovat ihmeotuksiksi varsin mielikuvituksettomia. Lopullisesti elokuvan tuhoaa tarinaan ympätty naivi ja pateettinen peace and love -puheenvuoro.

Kuten tiedetään elokuva on taiteenlaji, joka on samalla bisnestä, jolla on melkoisen työllistävä vaikutus. Siitä todisteena tämänkin elokuvan lopussa noin viisi minuuttia pyörivä nimikavalkadi tekijöistä. Ihmeotukset saagassa örkkisuunnittelu ja lavastus työllistää melkoisen joukon ihmisiä tietokoneiden ääreen. Joukkokohtauksiin ihmiset pystyään luomaan jo tietokoneilla, säästetään näin puolestaan avustajakuluista. Harry Potter -elokuvabisneksessä sentään päänäyttelijät ovat vielä aitoja ihmisiä ja kovapalkkaisia sellaisia.

1,25 tähteä

Juhani Styrman

 

Kallion kulttuuriverkosto

Aikaisempia kirjoituksia

Kallion kulttuuriverkosto

Kallion Kulttuuriverkosto ry (KKV) on kaupunkikulttuuriyhdistys, joka tukee Kallion alueella vaikuttavien toimijoiden verkostoitumista ja samalla edistää ja kehittää monipuolista kaupunkikulttuuria. KKV pyrkii toimimaan luovalla ja raikkaalla tavalla ja  tuomaan esiin uusia näkökulmia. Kulttuuriverkoston tavoite on myös saada konkreettisia tuloksia aikaan sosiaalisesti ja henkisesti rikkaamman asuinympäristön puolesta.

KKV:n näkyvintä toimintaa ovat kaupunkifestivaalien ”Kallio Kukkii” ja ”Kallio Kipinöi” organisointi. Lisäksi Kulttuuriverkostolla on yhteistyöhanke ”Kallion Kävelyfestivaali”  Kohtaamispaikka Myötämäen kanssa.  Kävelyfestivaali on tapahtuma, jossa toteutetaan teemallisia ja opastettuja kävelykierroksia Kalliossa ja sen lähialueella kerran kuukaudessa. Kallion Kulttuuriverkosto on palkittu vuonna 2009 Radio Helsingin ja HS:n Nyt-liitteen Unelmien Helsinki-palkinnolla: ”KKV on tehnyt Helsingin paremmaksi paikaksi asua ja elää.”

www.kallionkulttuuriverkosto.fi

Uusimmat mielipiteet